BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Kitabı çıkaran yayınevi de çok önemli. Günü Gününe Hüsamettin Bozok’un 50’li yıllarda kurduğu Yeditepe Yayınevi’nin 118’inci kitabı. Bozok ayrıca dönemin entelektüel edebiyatçı kesiminin ihtiyaçlarına en iyi karşılık veren dergilerden olan Yeditepe’nin de kurucusuydu.

Kitap

Yeditepe’li bir edebiyat ikliminden: Günü Gününe – Burhan Arpad

Kitabı çıkaran yayınevi de çok önemli. Günü Gününe Hüsamettin Bozok’un 50’li yıllarda kurduğu Yeditepe Yayınevi’nin 118’inci kitabı. Bozok ayrıca dönemin entelektüel edebiyatçı kesiminin ihtiyaçlarına en iyi karşılık veren dergilerden olan Yeditepe’nin de kurucusuydu.

burhan-arpad-gunu-gunune

Gazeteci, yazar, çevirmen Burhan Arpad’ın kitapları hep renkli konular işler. Arpad gezdiği gördüğü yerler, tiyatro oyunları, sinema filmler ve İstanbul hakkında yazar çünkü. 1962 yılının Eylül ayında basılan Günü Gününe Arpad’ın gazete yazılarının derlendiği bir kitap olduğu için bu renkli konuların bir kolajını bulabiliyorsunuz.

sisko-ninja Ege Görgün (Landlord)

muammerkaracaYazılar 1956 ila 1962 yılları arasında kaleme alınmış. Denemeleri okurken Arpad’ın genel kültürüne ve yazı-kurgu becerisinden etkilenmeden duramıyorsunuz. Bisiklet Hırsızları’nın De Sica’sını, tuluatın büyük ustası Naşit Bey’i ve Türk tiyatrosunun duayeni Muammer Karaca’yı kısacık bir yazıda buluşturma ustalığı gösteriyor örneğin. Hemen ardından Türk romancılığında ve hikayeciliğinde palazlanan köy unsurunu ele alıyor. Siyaseti de es geçmiyor üstelik. 15 Ekim 1961 genel seçiminin ardından yazdığı 18 Ekim tarihli yazısında CHP eleştirisi yapıyor ve kendine Atatürk’ün Partisi diyen CHP’nin düşüşe geçişinin nedenlerini irdeliyor.

bozokKitabı çıkaran yayınevi de çok önemli. Günü Gününe Hüsamettin Bozok’un 50’li yıllarda kurduğu Yeditepe Yayınevi’nin 118’inci kitabı. Bozok ayrıca dönemin entelektüel edebiyatçı kesiminin ihtiyaçlarına en iyi karşılık veren dergilerden olan Yeditepe’nin de kurucusuydu. Derginin ardından faaliyete geçen yayınevi de benzer bir misyon üstlenerek çeviriler, şiir kitapları, karikatür albümleri, hikaye – az sonra bir tanesini tanıtacağız – ve deneme kitaplarından oluşan 250 kitaplık bir kütüphane armağan edecekti okurlarına. Yeditepe kitaplarının çoğu sanatsal açıdan sıradışı sayılabilecek kapaklarında ve iç sayfalarında önemli Türk ressamlarının ve grafikerlerin imzalarına rastlamak mümkündü. (Fiyatı: 200 Kuruş)

Burhan Arpad (19 Mayıs 1910 – 3 Aralık 1994 İstanbul)

burhanarpadMudanya’da doğan Arpad 1928-1943 yılları arasında Tekel’de memur olarak çalışırken Servet-i Fünun/ Uyanış dergisine yazılar yazıyordu. İnanç, Yığın, Adımlar, Yürüyüş, Yeditepe, Türk Dili, Varlık gibi dergilerde hikâyeleri yayımlanan yazar daha sonra kariyer değiştirerek Hürriyet, Memleket ve Vatan gazetelerinde muhabirlik yaptı. (1947-1955) Zaman zaman Ahmet Hisarlı ile Birisi müstear isimlerini kullanan Arpad gazetecilikten ayrıldıktan sonra yaşamını serbest yazar ve çevirmen olarak sürdürdü. Cumhuriyet gazetesinde köşe yazıları yazdı. 10’larca çeviri eseri yayımlanan Burhan Arpad Türkçe’ye Erich Maria Remarque, Stefan Zweig, Anna Seghers, Joseph Roth, Odon von Horvath, Thomas Mann, Ingeborg Bachmann, Fritz Habeck, Ignazio Silone, William Saroyan, Henry Wallace, Şalom Aljehem, Dimitir Dimov, Haşek, Silanpaa ve Istrati gibi isimlerin eserlerini Türkçe’ye kazandırdı. 1961 ve 1964 yıllarında Berlin Film Festivali’nde jüri üyeliği yaptı. “Gezi Günlüğü” kitabı ile 1963 yılı Türk Dil Kurumu ödülünü aldı.

İlginizi çekebilir...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et