“Tuhaf Bir Sihir” filmi yine Irene Mecchi imzalı müzikal bir animasyon. Yönetmen Gary Rydstrom‘un ses departmanındaki tecrübesinden filmin konusu ise aşkı, anlamını “sorgulamadan” anlatan bir peri masalı. Ana karakterin güçlü bir kadın olduğu, keyifli bir yapım.
Mert Tanöz
Aşk her zaman biraz “tuhaf” olmuş. Aşkı tanımlamak için hikayeler anlatılmış, şiirler yazılmış, şarkılar bestelenmiş; kelimelerin yetmeyince resimler, heykeller yapılmış hatta filmler çekilmiş. Başvurulan birbirinden farklı onca yönteme rağmen aşk hep tarifsiz, hep “tuhaf” kalmış.
“Tuhaf Bir Sihir” (“Strange Magic”) filmi aşkı, anlamını sorgulamaksızın anlatan bir animasyon. Asıl olarak ses departmanında çalışan, birbirinden farklı olan ve kendi türünde başarılı kabul edilen filmlerin montaj kısmında yer almış Gary Rydstrom’un yönetmenliğini üstlendiği filmin senaryosu ise “Cesur”, “Herkül”, “Aslan Kral” gibi animasyonlardan tanınan Irene Mecchi’ye ait. Bir peri masalı olan filmin konusu ise aşktan ağzı yanmış iki zıt “görünümlü” karakterin hikayesi.
Marianne, periler diyarında yaşayan güzel kelebek prensesidir. Düğüne bir gün kala hayatının aşkı yakışıklı Roland’ın aynı duygu yoğunluğuna sahip olmadığı öğrenir. Müstakbel eşinin sadakatsizliği karşısında evlilikten vazgeçen Marianne, adeta bir erkek düşmanı haline gelir. Fakat taht uğruna Marianne’nin peşini bırakmayan Roland, Karanlık Orman’da hapis tutulan Şekerleme Perisi’nden aşk iksiri temin etmeyi başarır. Bu duruma sinirlenen Karanlık Orman’ın kralı Bog, yapılmasını yasakladığı aşk iksirini almak için Marianne’nin kız kardeşi Dawn’ı kaçırır. Kardeşini kurtarma görevini üstlenen Marrianne Kral Bog ile yüzleştiğinde ise aslında birbirlerinden pek de farklı olmadıklarını görür.
Irene Mecchi imzalı bir animasyon olarak “Tuhaf Bir Sihir”, müzikal öğelerle bezenmiş bir yapım. Fazlasıyla işlenmiş bir konu, sıkça rastlanılan bir hikaye olmasından dolayı Mecchi alışıldık diyalogları tekrarlamak yerine müzikten faydalanmaya ve ortaya daha renkli bir anlatım çıkarmış. Orijinal müzikler bestelemek yerine birçok kişinin aşina olduğu parçaların seslendirmenlerce yeniden yorumlanması ise filme ayrı bir hava katmış; bugünün ve dünün pop şarkılarına hem alternatif oluşturulmuş hem de çocukların kimi klasiklerle tanışması bakımından önemli bir görev üstlenmiş. Fakat seslendirmeler her ne kadar keyifli de olsa, müzikal yönü daha kuvvetli isimlerle çalışılması filmi daha büyülü bir hale getirebilirdi; zira kimi yerde karakterlere uygun kaçsa da seslerin kulak tırmaladığı ve filmin akışını bozduğu da ayrı bir gerçek.
Film hemen hemen her peri masalında olduğu gibi hiyerarşik düzen üzerine kurulu. Kraliyet ailesi, ordu ve halk oluşan bir piramit söz konusu. Her ne kadar aristokrat kesim hep en güzel, en yakışıklı da olsa bu alışıldık düzene karşı duran bir tarafı da yok değil. Herkesin herkesle muhatap olması/olabilmesi, ilişkilerde sınıfsal farklılıkların oldukça az gözetilmesi bu duruma örnek teşkil ediyor. Kral’ın filmin sonundaki Dawn ve Sunny’e karşı “yalnız” tepkisi de ayrımcılığın yeni nesillerde anlamını ve rolünü yitirdiğini gösteriyor. Zaten Mecchi’nin filmleri, özellikle de “Cesur” (“Brave”) filmi ayrımcılığın “yanlışlığını” sık sık tekrarlıyor.
“Tuhaf Bir Sihir” her ne kadar alışıldık bir hikaye de olsa müziklerle renklendirilmiş, anlatımı çocukların anlayabileceği ve “benimseyebileceği” sadelikte olan bir film. Yetişkinlere pek hitap etmese de, yer yer “sıkıcı” olsa da küçük yaştaki çocuklara bir şeyler katarken keyif de verecek bir yapım. Brave kadar olmasa da animasyon türünde yeniden güçlü bir kadın görmüş olmak bile beni memnun etmeye yetti, bunu da belirtmiş olayım.
Tuhaf Bir Sihir (Strange Magic)
Yönetmen: Gary Rydstrom
Senaryo: Irene Mecchi, Gary Rydstrom
Seslendirme: Evan Rachel Wood, Alan Cumming, Kristin Chenoweth
2015 / ABD / 99 dk.