Adana Altın Koza Ulusal Yarışma filmlerinden Toz Ruhu 18 Eylül akşamı ilk kez izleyiciyle buluştu. Yozgat Blues’un ardından içinden şarkı geçen bir filmimiz daha oldu.
Serkan Çellik
Toz Ruhu yerli sinemamızda eşine zor rastlanır bir karakter yaratmış. Başak burcunun tüm keskin özelliklerini taşıyan, fantezi müzik besteleyip yetmeyen sesiyle söyleyen, gündelikçi olarak çalışan, kanaatkâr ve orta yaşlı bir kuir erkek. Bunca sıfat bile az aslında Metin Tosyalı’ya. Kendine özgü, harikulade bir adam var karşımızda. Okuyamamış. Gördüğü kelimelerin İngilizce olup olmadığını bile anlayamayacak kadar modern dünyayla ilgilenmemiş. Öte yandan günümüzde sık gördüğümüz üzere cahilliği öfkeli bir adam yapmamış onu. Kendi halinde derler ya, öyle. Müslüm Gürses ve Mahsun Kırmızıgül seviyor. Hayalleri bu yönde. Bir dönem kaset çıkarmış olsa da şimdi sadece yakın çevresiyle paylaşıyor üretimlerini. Gaza getirenlere, “bu benim hobim” diyerek karşılık veriyor. Alçakgönüllü. Hobisi bu olan Metin’in gerçek işiyse gündelikçilik. İstanbul’da yaşayan 37 yaşındaki adam malzemeleri de kendinden taşıyarak evlere ofislere temizliğe gidiyor. Kapıyı çaldığında “hangi Metin” diyen sese “Fantezinin Kralı” diye cevap verecek kadar da işiyle barışık.
Nesimi Yetik’in Tansu Biçer’e giydirdiği Metin Tosyalı karakteri anlatmakla bitmez. Hem sadece başkahramanını değil, yan karakterlerini de ince eleyip sık dokumuş filmin iki yazarı. Acemi birliği için memleketten gelip çarşı izninde amcasının yanında kalan yeğen Ümit var mesela. Aytaç Uşun’un Tansu Biçer’i bile ezip geçen performans sergilediği harikulade yazılmış bir karakter. Her gün çevremizden binlercesi geçen, asker ocağında pişmeye başlamış zıpkın taşra gençlerinden biri o. Elini kolunu oynatışından olaylara bakışına Ümit gibi erkekler perdede yeniden yaratılmış. Neslihan, Suzan Hanım, yapımcı, televizyondaki asistan derken en ufak role sahip karakter bile üç boyutlu ve elle tutulacak denli gerçek.
Yetik filmini bahsettiğimiz özenli karakter çalışmasının üzerine kurarak sağlam temeller atmış. Ne var ki onlarla ne yapacağını bilememiş. Yerli sinemamızın düştüğü tuzaklardan birine düşmüş, öykü yazmak yerine durum bildirmiş. Bir yere kadar durum izlemek hele de böyle karakterler varsa ilgi çekici olabiliyor ancak başlarına hiçbir şey gelmemesi, yemek masasından deniz kenarına sürüklenip durmaları, günlük hayatın durağanlığını sinemada tekrar etmekten öteye gidilmiyor oluşu kan kaybettiren tercihler. Karakterler gelişmiyor, büyük duygusal dalgalanmalar yaşamıyor ya da onlar için endişelenmemizi gerektirecek durumlara düşmüyorlar. Belki bir, iki film, belki de yıllar sürecek televizyon dizilerine ilham verebilir Metin. Filmin her karesini şekillendiren karakteristik özellikleri ve kuir duruşuyla içinde olduğu yüzlerce öykü yazılabilecekken önümüzden öylece geçip gidiyor.
1981 doğumlu Nesimi Yetik 2003’te Zan Şer Hiç, 2006’da Annem Sinema Öğreniyor , 2008’de Döşeğimde Ölürken adlı kısa filmleriyle karşımıza çıkmıştı. Toz Ruhu detaylara verdiği önem, atmosfer kurma becerisi ve doğru oyuncu yönetimi ile onu takip edilmesi gereken isimler listesine sokmaya yetiyor. Ne var ki Burhan Altıntop gömlekleriyle gözümüzün önünden geçip giden Metin’in elinden tutmamıza izin vermediği için tam bir başarı sağlayamıyor.
Toz Ruhu
Yönetmen: Nesimi Yetik
Senaryo: Betül Esener, Nesimi Yetik
Oyuncular: Tansu Biçer, Ertuğrul Aytaç Uşun, Selin Yeninci, Aytaç Arman, Settar Tanrıöğen
2013 / Türkiye / 95 dk.