Kendimi Shaw Brothers filmlerinin ıcığını cıcığını çıkarmaya adadığım günden beri internet ortamında çok olmasa da hatırı sayılır miktarda film heba ettim. Söz konusu filmler daha çok kung fu, wu xia ve korku türlerindeydi. Bugünkü mevzu filmimiz ise, bambaşka bir türe ait, yani toplumsal gerçekçiliğe(!). “Öyle bir tür var mıydı?” diye soracak olan arkadaşlara, “El ele verirsek neden olmasın?” adlı türkümü çığırmak isterdim, ama malum, henüz sesli yayın yapmıyoruz.
Prodüktörlüğünü Shaw Brothers’ın temel taşı, aslen yönetmen Chang Cheh’nin üstlendiği 1974 tarihli The Drug Addicts, ekranda görünür görünmez kendisine içimin ısındığı, neredeyse babam kadar sevdiğim bir aktör, David Chiang tarafından yönetilmiş. David Chiang, Shaw Brothers’ın yıldız oyuncularından biri aslında. Her ne kadar bu filmde yönetmen olarak karşımıza çıkmışsa da, filmdeki bazı tipik unsurlardan dolayı –ki birazdan değineceğim- Chang Cheh’nin üzerindeki etkisini yok saymak mümkün değil, dersem aslında “Bu filmin yönetmeni Chang Cheh’dir efendiler. Gerisini külahıma anlatın”ın kibarcasını söylemiş olurum. Uzun süredir Shaw Brothers filmlerine ara verdiğim için adlarını unutmuş olabileceğiniz (monolog yapıyorum, üstünüze alınmayın) Chang Cheh ve David Chiang’ın dışında hatırlamamız gereken bir diğer isim de, filmin başrolündeki bebek yüz Ti Lung. Ti Lung ve David Chiang, aynı zamanda bir çok filmde beraber rol almış, handiyse ‘ortak’ diyebileceğimiz oyunculardan.
Pizzacı çocuk formatında Ti Lung
Toplumsal gerçekçilik cephesine uyuşturucuyu baz alarak bakan filmin konusu oldukça tipik. Kung fu öğretmeni olan Kuan Cheng-Chun (Ti Lung), kendini uyuşturucunun ‘zalım’ dünyasına kaptırmış, uyuşturucu elde edebilmek için insanlığın en sefil noktasına kadar inmiştir.
Aslen uyuşturucu satıcısı olan ve Kuan Cheng-Chun gibi nicelerine uyuşturucu sağlayan Tseng Chien (Wong Chun), yaptığı işle çelişme ve çetesiyle çatışma pahasına arkadaş bellediği Kuan’ı, bu beladan kurtarmak için kolları sıvar. Girdiği krizi, bir gecede atlatan ve uyuşturucudan kurtulmayı başaran Kuan, kung fu öğretmeni olduğu eski görkemli günlere geri dönerek, Chang Cheh’nin fetişikliğinden hallice bileklikleri ve kemeriyle öğrencilerini yetiştirmeye devam eder.
Polis, bu arada yaptığı araştırmalar sonucu eski uyuşturucu kullanıcısı Kuan’ın, Tseng’in dostu olduğunun ayırdına varır ve çeteyi çökertmek için Kuan’dan, arkadaşını gammazlamasını ister. Chang Cheh’nin parmak izinin olduğu herhangi bir filmde ‘arkadaşını sırtından vurmak’ gibi bir şey olamayacağından, Kuan teklifi reddeder. Ama bu esnada uyuşturucu çetesi de polisin peşinde olduğu kokusunu almış, dahası kendi adamı Tseng’in, Kuan’ın dostu olduğunu da öğrenmiş, sıkı bir komployla her ikisini de ortadan kaldırmanın planlarını yapmıştır. Gerisi bildik hikâyenin Shaw Brothers stili kung fu ile dolu aksiyon ile harmanlanmasından ibarettir.
Gelelim başta belirttiğim filmin ağırlıklı olarak Chang Cheh’ye ait olması önermesine. İlk ikisini yukarıda satır aralarına serpiştirdim zaten. Yani Kuan’ın kullandığı bileklik ve kemerin tip itibariyle Chang Cheh’nin görselliğinden kopup gelişi ve erkekler arası dostluk, filmi buram buram kokutmuş. Ama zannımca naçizane asıl önemli unsur işte şudur;
Çete resinin, topuzvari dikenli bir odunla kurbanına işkence yaptığı sahne, yönetmen konusunda şüpheye yer bırakmaz.
Son tahlilde (hep bu tabiri kullanmak istemişimdir), kung fu’nun çok da uzağına düşmeyen The Drug Addicts, sürekli tarihi kıyafetler içerisinde oyuncuların arz-ı endam eylediği filmler arasında -nasıl anlatsam- günümüzden bir hikâye anlatıyor olması sebebiyle Shaw Brothers filmografisi içerisinde çok üst sıralarda olmasa da ortalama bir noktada yer alıyor. Yine de uyuşturucu-aksiyon-istismar üçlüsü içerisinde bir film tercih edilecekse Shaw sularından Sexy Killer’ın (1976) her halükârda başı çektiğini söylemek lazım.
Filmi neden izlemeliyiz özlü özetimize gelecek olursak;
1. Uyuşturucu krizi esnasında kafamıza geçirdiğimiz sandalyenin kurtuluşumuzu sağladığını öğrendiğimizden;
2. Bu tür filmlerin en ciddi(!) anlarında bile izleyiciyi dürtecek bir figüranın sahneye girmesinin an meselesi olduğundan (Bu herif düpedüz gülüyor yahu!);
3. Anti 10 Emir’e giriş yaptığı için;
XI DU ZHE
THE DRUG ADDICTSYönetmen: David Chiang
Senaryo: I Kunag
Oyuncular: Ti Lung, Wong Chun, Louise Lee Si-Kei
Yapım: 1974, Hong Kong, 94 dkç