BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Suat Yalaz, Büyük Türk Romanı geleneğinin mimarlarından Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun Kızıltuğ adlı eserinden esinlenerek yarattığı Karaoğlan çizgi romanını önce Akşam gazetesinde tefrika eder, 1 yıl sonrasında ise haftalık dergi olarak piyasaya çıkarır.

DVD

Savulun! Karaoğlan geliyor!

Suat Yalaz, Büyük Türk Romanı geleneğinin mimarlarından Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun Kızıltuğ adlı eserinden esinlenerek yarattığı Karaoğlan çizgi romanını önce Akşam gazetesinde tefrika eder, 1 yıl sonrasında ise haftalık dergi olarak piyasaya çıkarır.

60’lı yıllarda Türk sinemasına ve popüler kültürümüze damgasını vuran Karaoğlan filmleri DVD’de…

Suat Yalaz, Büyük Türk Romanı geleneğinin mimarlarından Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun Kızıltuğ adlı eserinden esinlenerek yarattığı Karaoğlan çizgi romanını önce Akşam gazetesinde tefrika eder, 1 yıl sonrasında ise haftalık dergi olarak piyasaya çıkarır. Çizgi roman müthiş tutar. 1965’te film yapılmasına karar verilir. Karaoğlan’ı canlandıracak genci belirlemek üzere bir yarışma açılır. Gazeteye verilen ilanlarda şöyle yazmaktadır:

“Resimli romanlarını yıllardır büyük bir heyecan ve merakla okuduğunuz Karaoğlan’ın maceralarını yakında sinema perdesi üzerinde de aynı zevkle seyretmeye hazırlanın. Karaoğlan maceraları seri halinde filme alınıyor. Gazetemiz bu çok sevilen resimli roman kahramanının beyaz perdede layık olduğu başarı ile canlandırılabilmesi için bu zor ve çok önemli rolü oynayacak genci arama görevini üzerine almıştı. Bu yarışmaya yakışıklı, uzun boylu, düz saçlı, atletik kabiliyeti olan, kısacası Karaoğlan rolünü başarabileceğine inanan bütün gençlerimiz davetlidir.”

Seçimi gerçekleştirecek jüride kimler yoktur ki: Yaşar Kemal, Ertem Eğilmez, A. Z. Kozanoğlu, Ayhan Işık, Atıf Yılmaz, Ayla Algan, Ertem Göreç, Giovanni Scognamillo, Gönül Yazar, Hürrem Erman, Lütfi Akad, Metin Erksan, Orhan Günşiray, Osman F. Seden, Turhan Selçuk ve fazlası. Yarışmanın galibi Kartal Tibet olur ama zaten filmlerin rejisörü de olacak Suat Yalaz en baştan beri onunla çalışmak istemektedir.

Birlikte iki yılda beş Karaoğlan filmi çekeceklerdir. (Yalaz, yaklaşık 35 yıl sonra bu satırların yazarına vereceği bir röportajda Yeşilçam kariyerini terk edip yurtdışına gidişinin sebeplerini sayarken şunu da söyleyecektir: “Filmcilik yaptığım sırada, Kartal Tibet’in beni yüzüstü bırakıp benim filmciliğimi sakatlaması yüzünden insanlara küstüm ve ‘Galiba’ dedim, ‘Avrupa’ya gitmenin en güzel zamanı.)

Suat Yalaz’ın Kartal Tibet’le çektiği bu beş Karaoğlan filminden dört tanesi Horizon tarafından DVD olarak piyasaya sürüldü. Altay’dan Gelen Yiğit (1965), Baybora’nın Oğlu (1966), Camoka’nın İntikamı (1966) ve Bizanslı Zorba (1967). Elden geçirilerek görüntü kalitesi iyileştirilen, İngilizce ve İtalyanca altyazılarla desteklenmiş filmler müthiş birer koleksiyon parçası haline gelmişler.

Kartal Tibet dört filmde de Itır Esen’in babası Hayri Esen tarafından seslendiriliyor. 1950’lerin sonunda ve 1960’larda 100’e yakın filmde rol alan, ama asıl ününü bir seslendirme sanatçısı olarak yapan Hayri Esen; Ayhan Işık’tan Orhan Günşıray’a, Ekrem Bora’dan İzzet Günay’a Göksel Arsoy’dan Tamer Yiğit’e pek çok Yeşilçam jönünü seslendirmişti.

Karaoğlan filmleri Yeşilçam’da tarihi-aksiyon filmleriyle ilgili olarak çok köklü bir geleneği başlatmıştır. Çeşitli devam filmleriyle uzayan Karaoğlan serisinin ardından Ayhan Başoğlu’nun çizgi romanından uyarlanan Malkoçoğlu beyaz perdeye taşınacaktır. Ardından Sezgin Burak’ın yarattığı çizgi karakter Tarkan ve Abdullah Turhan’ın çizdiği Kara Murat seri halinde filme çekilecektir. Cüneyt Arkın’ı ve Kartal Tibet’i zirveye taşıyan bu gelenekten başka aktörler ve yapımcılar da sebeplenecek ve sayısız tarihi-aksiyon filmi üretilecektir.

Karaoğlan Külliyatı

1965 Karaoğlan – Altay’dan Gelen Yiğit
1966 Karaoğlan – Baybora’nın Oğlu
1966 Karaoğlan – Camoka’nın İntikamı
1967 Karaoğlan – Bizanslı Zorba
1967 Karaoğlan – Yeşil Ejder
1969 Karaoğlan – Samara Şeyhin Kızı
1972 Karaoğlan Geliyor
1967 Akbulut Malkoçoğlu ve Karaoğlan’a Karşı
1968 Karaoğlan’in Kardeşi Sargan

İlginizi çekebilir...

Basın Bülteni

Her yıl Eylül ayında gerçekleşen Ayvalık Uluslararası Film Festivali’ni düzenleyen Seyir Derneği Ayvalıklılardan gelen talep üzerine 2025’te bir Kış Festivali başlatıyor. 29 Ocak –...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et