İtalya’nın yetiştirmiş olduğu ve tüm zamanların en sevilen İtalyan sanatçılarının başında gelen Adriano Celentano 73 yaşına girdi. Adriano Celentano Collection onu yakından tanımak için iyi bir fırsat.
Ege Görgün (Landlord)
1950’lerin tam ortası, Milano… İtalyan gençler arasında günün en önemli mevzusu sinemalara yeni gelen bir Hollywood yapımı. Richard Brooks’un yönettiği, başrolünde Glenn Ford’un oynadığı Blackboard Jungle (1955) bir lisedeki şiddet olayları ve zıvanadan çıkmış suçlu gençlerle başetmeye çalışan bir öğretmenin hikayesini anlatıyor. Hikaye kanında isyan hücreleri taşıyan gençler için başlı başına bir cazibe merkezi oluşturuyor ama bir şarkısı var ki filmin, gençlerin esas kanlarını kaynatan o. Bill Haley and the Comets grubunun seslendirdiği Rock Around the Clock.
Bu filmin ve şarkının cazibesine kapılanlardan biri de yirmili yaşlarını henüz görmemiş Adriano. Adriano’na iş bulmak umuduyla İtalya çizmesinin topuğundan, Foggia’dan Kuzey’e göçmüş bir anne babanın oğlu. Gelecekte hangi sınıfa geçecek olursa olsun, bir köylü çocuğu yani.
Adriano’yu mutlu eden iki şey var hayatında. Biri saatler, diğeriyse müzik. Çalıştığı saat tamircisinde mesaisi bittikten sonra, arkadaşlarından methini duyduğu filmin oynadığı sinemanın yolunu tutuyor Adriano. Gişeden bilet alan Adriano ile, filmin sonundaki jeneriğe gözleri takılan Adriano’nun aynı kişiler olduğunu söylemek mümkün değil. Film, daha doğrusu Rock Around the Clock şarkısı, Adriano’nun hayatını sonsuza kadar değiştiriyor. O artık bir rock’n roll şarkıcısı olmayı kafasına koymuş bir genç. Artık tek ihtiyacı adımlarına yön verecek,izini takip edebileceği bir mesih, bir idol. O da çok geçmeden karşısına çıkıyor: Elvis Presley.
Adriano kendisi gibi müziğe ilgisi, yeteneği olan arkadaşlarını bir araya getirip i Rock Boys grubunu kurdu. Grup ünlü Amerikan rock’n roll parçalarının coverlarını seslendirdiği konserler verecekti. İngilizce bilmediği için bütün şarkılara italyanca söz yazan Adriano’nun bu konudaki becerisi de böylece ortaya çıkmış oluyordu. 1957’de sahne aldıkları bir festivalde ilk plak tekliflerini alıyorlar. 1959’da kendi yazdığı bir şarkıyı içeren ilk plağını yapıyor. Aynı yılın yazına yetiştirdiği dördüncü plağının daha ilk haftasında ulaştığı 300 bin satış rakamı Adriano’nun geleceğini çok parlak olduğunun kanıtıydı. (Il tuo bacio è come un rock) 1962’de çıkaracağı Stai Lontana da Me’nin 1 milyon 300 binlik satış rakamına ulaşacaktı örneğin.
Adriano Celentano, 1959’da i ragazzi del Juke Box filmiyle sinema kariyerine adım attı. Federico Fellini’nin Tatlı Hayat (La Dolce Vita) filminde yaptığı cameo’nun ardından boy gösterdiği filmlerin sayısı giderek arttı. Pasquale Festa Campanile’nin yönettiği 1982 tarihli Bingo Bongo’yu özellikle anmak lazım çünkü Türkiye’deki sinemalarda da gösterilen bu komedi film oldukça ilgi toplamış, bizi Adriano Celentano ile tanıştırmıştı. Zeki Ökten’in yönettiği 1975 tarihli Kemal Sunal filmiyle olan konu benzerliği de oldukça şaşırtıcıdır bu filmin.
70’li yıllarda şarkılarında fazlaca ahlakçı bir tavır sergileyen Celentano gençlerden veto yerken, San Remo’da birinci olarak yetişkinlerden güvenoyu alıyordu. Bugün 72 yaşında olan Celentano sinemayla ilgili çalışmalarını 90’lar itibariyle bitirse de, müzik adına üretim yapmaya devam etti. Müziğini ve şöhretini hayvan haklarını, çevreci eylemleri ve betonlaşma karşıtlığını desteklemek için kullanarak bir sanatçı olarak sosyal sorumluluklarını da yerine getirdi.
Son 40 yıl içinde İtalya’da 70 milyon albümü satılan ve 30’dan fazla sinema filmi ile sayısız TV programında boy gösteren Celentano, müzik kariyerinde 29 stüdyo albümü, 3 canlı konser kayıdı ve 8 ‘best of’ albümü ile toplam 40 yapıma imza atmış bir sanat abidesi. Adriano Celentano Collection, bu İtalyan abidesinin müzikal kariyerinin başlangıç yıllarını özetleyen 18 şarkılık bir derleme. Hem de – ne yazık ki! – Türkiye’de yayınlanan ilk Adriano Celentano derleme albümü.