Okumak uçsuz bucaksız bir okyanusa yelken açmaksa, yazarlar da bu okyanusa dağılmış adalar gibidirler. Sayıları çoktur. Ömrümüz hepsine uğramaya yetmez, velev ki yetti, yine de hepsine uğramak icap etmez. İşte kıyısına demir atmanızı tavsiye ettiğimiz beş adanın yol haritası.
Ağlanacak Hale Gülebilme Adası
Kurt Vonnegut Jr.
1922 yılında Amerika’da doğdu. Alman kökenine rağmen 2. Dünya Savaşı’nda müttefikler için savaşıp, Almanlara esir düştü. Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından fazla ölüme yol açan (yaklaşık 120 bin kişi) Dresden bombardımanı sırasında Dresden’de tutsak tutuluyordu. Mucize eseri hayatta kaldı. Yaşadıkları yazarı derinden etkiledi. Muhtemeldir ki karamsar, alaycı tavrını bu deneyime borçludur. Bu deneyimi daha sonra Mezbaha No.5 kitabına konu teşkil edecektir. 2007’de kaybettiğimiz yazarın Türkçe’de yayınlanan kitapları şunlar:
Kedi Beşiği
Mezbaha No:5
Şampiyonların Kahvaltısı
Hapishane Kuşu
Otomatik Piyano
Hokus Pokus
Ölümden Beter Yazgılar
Mavi Sakal
Hiçliğe Övgü Adası
Hakan Günday
“Sıradan bir çizgifilmin bir çocuğun balkondan atlamasına neden olan etkisinin onda birini yetişkinlere verebilmek için romanlar yazan” Hakan Günday 1972 Rodos doğumlu. Tarantino’nun Hollywood’ta yaptığı çıkışın bir benzerini Türk edebiyatında yapabilecek bir isim. Nihilizmin doruklarında dolaşan ilk üç kitabı Amerika’da yazılsaydı, çoktan bestseller ve ardından da sinema filmi olmuşlardı.
Kinyas ve Kayra
Zargana
Piç
Malafa
Azil
Ziyan (Pek yakında…)
Son Büyük Yazar Adası
Paul Auster
Bana “yaşayan en büyük yazar kim?” diye sorsanız günümüzün en yetenekli ve en üretken yazarı Paul Auster’ı gösteririm size. İnsanoğlu ve edebiyat yeryüzündeki var oluşunu bir yüz yıl daha sürdürürse, Auster’ın kitaplarının klasikler mertebesine çıkacağı muhakkaktır. Bütün kitaplarını buraya alamıyorum ve seçmece bir liste veriyorum:
New York Üçlemesi
Ay Sarayı
Leviathan
Şans Müziği
Yükseklik Korkusu (Vertigo)
Timbuktu
Son Şeyler Ülkesinde
Yanılsamalar Kitabı
Hiç büyümeyen Erkek Adası
Nick Hornby
“Erkek Bakanı” diye bir şey olsaydı, bu makama en yakışan kişi Nick Hornby olurdu. Kitaplarını okuduğunuzda hayatı futbol, müzik, edebiyat ve bir erkek çocuğunu eğlendirecek her tür meşgaleyle dolu olduğunu hissediyorsunuz. Filme de çekilen Bir Erkek Hakkında (About A Boy) kitabında “Bekarlık Sultanlıktır” kavramını ve Futbol Ateşi (Fever Pitch) kitabında erkeklerin futbol aşkını öyle güzel anlatmıştır ki kendisi, er kişinin onun yarattığı bir roman karakteri olası gelir.
Ölümüne Sadakat
1 Erkek Hakkında
Futbol Ateşi
İyi de nasıl?
Hece Cümbüşü
Düşerken
Çatı
Ölümüne Maço Adası
Charles Bukowski
“Pis Moruk” lakaplı yazar (1920-1994) yalnızca yazdıklarıyla değil, yaşam biçimiyle de tüm erkekler tarafından okunulmayı hak eder. Erkek olmanın tüm aşağı yönlerini kabullenmiş ve bu yönleri en uç noktasına kadar yaşamış; ne sisteme, ne topluma, ne hayata, ne de ölüme müdanası olmadan kafasına göre takılmış anarşist ruhlu, kadın düşkünü, ayyaş bir yazar ve şair. Seçmece bir okuma listesi yazıyorum size:
Kadınlar
Postane
Factotum
Pis moruğun Notları
Sıradan Delilik Öyküleri
Pulp
Kasabanın En Güzel Kızı
Büyük Zen Düğünü
Ekmek Arası