Hollanda-Türkiye Kültür Vakfı’nın düzenlediği Kırmızı Lale Film Festivali (Rode Tulp Film Festival) bu sene 3. kez Hollandalı sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 29 Mayıs – 6 Haziran tarihleri arasında Rotterdam, Amsterdam ve Eindhoven şehirlerinde sekiz gün boyunca 40’a yakın uzun ve kısa metrajlı film izleyicisiyle buluşacak. Hollanda Türkiye Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri’nden Gönen Orhan’a 3. Kırmızı Lale Film Festivali’yle ilgili sorularımızı yönelttik.
Festival bu sene üçüncü yaşında… Bu gelindi bu noktaya, biraz bahsedebilir misiniz?
Üç yıl önce Hollanda’da yaşayan Türk arkadaşlarımızla, burada ben, Ahmet Hızarcı gbi arkadaşlarımızın öncülüğünde ilkin bir Hollanda-Türkiye Kültür Vakfı kuruldu. Bu vakfın ilk faaliyeti Kırmızı Lale Film Festivali. Lale, bildiğiniz gibi dörtyüzüç yıl önce Osmanlı’dan Hollanda’ya gitmiş. Bizim kadar, onlar tarafından da benimsenmiş. O yüzden lale figürü etrafında kültür köprüsü kurmak istedik. İlk festival çok zordu. İkinci, Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes’da Altın Palmiye’yi kazanmasının hemen akabinde festivalimize gelmesi inanılmaz bir etki yarattı. Bu yıl masterclass yönetmenimiz Ferzan Özpetek; yine ilgi çekeceğini düşünüyoruz. Sinema desteği dışında, Başbakanlık Tanıtma Fonu küçük de olsa bir destek verdi. Özel sektör de desteğini esirgemedi bu yıl bizden.
Filmler seçerken nasıl bir yol izliyorsunuz?
Hollanda’da bir önseçici kurulumuz var, Hollandalı ve Türkiyeli üyelerden oluşan. Bize yapılan başvuruları bu kurul değerlendiriyor. Daha çok Hollandalı vatandaşların ağırlıkla ilgisini çekeceğini tahmin ettiğimiz arthouse, sanat sinemasına ait örnekler tercih edilerek bir ön eleme yapılıyor. Bu sene jüri başkanımız Derviş Zaim, diğer üyelerimiz ise İlksen Başarır, Hollandalı yönetmen Kees Hin, kuratör Bianca Taal ve eleştirmen Ronald Rovers.
Gelecek senelerdeki hedefleriniz nelerdir?
İlk iki yıl Rotterdam’da gerçekleşti gösterimler. Bu yıl üç şehire yayıldı festival. Rotterdam, Amsterdam ve Eindhoven’da takip edebilecek Hollandalı sinemaseverler festivali. Önümüzdeki yıl daha da genişletip Belçika’da da gösterimler yapmayı planlıyoruz. Hedefimiz bunu bir Benelux festivali haline getirmek. Yalnız Hollanda’da değil, Belçika ve Lüksemburg’da insanların takip ettiği bir festival düşlüyoruz. Sanıyorum Kırmızı Lale Film Festivali, Avrupa’da yapılan festivaller arasında yaşı genç ama hızla öne çıkan bir festival oldu.
Seyircilerin tepkileri nasıl?
İlk yıl üçbin kişilik bir kitle yakalayabilmişken, geçen sene onbin kişiye ulaştı izleyici sayımız. Geçen yıl %30’a ulaştık Hollandalı seyirci sayısında. İkici senesinde olan bir festival için %30 gayet başarılı bir oran. Bu yıl %50’yi hedefliyoruz. Hollandalıların daha çok ilgisini çekeceğini düşünüyoruz bu yıl. Amsterdam’da olması ayrı bir avantaj, Eindhoven’da kemik bir sinema izleyicisi var. %50’yi yakalayabilirsek bu yıl, bizim için büyük bir başarı olacak bu.