Asi Kızlar, 1970’lerde oldukça ses getirmiş, yalnızca kızlardan kurulu punk kafasında rock grubu The Runaways’in hikayesini anlatıyor.
70’lerdeki rock ortamının gayet maço ve pekâla ataerkil olduğunu söyleyebiliriz. Kızlara “groupie” olmaktan fazlası düşmüyordu. Kızkardeşleriyle kurduğu garaj grubu Pleasure Seekers’ın ardından kesfedilip bu ortama iyice sızan Suzi Quatro’nun bile bu başarısının ardında kendini bir “erkek fatma”ya dönüştürmüş olması vardı. Erkek taklitçilerinin arketipi* olarak kabul edilen Quatro da şarkılarında erkeklerin yaptığı gibi karşı cinsi ne kadar umursamadığından dem vuruyor, haftanın her günü bir şişe birayı bir erkek arkadaşa yeğ tutacağını böbürlenerek ilan ediyordu.
Suzie Quatro büyük bir rock yıldızına dönüşemedi belki ama oksijen yerine testosteron solunan rock arenasında kendi yolunu çizmek isteyen hemcinslerine büyük bir ilham kaynağı oldu. Ondan ilham alanlardan biri de gitarist Joan Jett’di. Jett’in yolu egzantirik yapımcı ve yetenek avcısı Kim Fowley ile kesişince ortaya yalnızca kızlardan oluşan bir rock grubu kurma fikri çıktı. (Bazı kaynaklar bu fikri Fowley’in kafasına sokanın 13 yaşındaki şarkı yazarı Kari Krome olduğunu söyler.)
Fowley, kısa bi araştırma, deneme ve eğitim safhasının ardından Runaways grubunun tüm elemanlarını bir araya getirdi. Joan Jett, Cherie Curie, Lita Ford, Sandy West ve Jackie Fox’un oluşan grubun solistliğini üstlenen Cherie Curie daha 16 yaşında bile değildi ama hem şarkı sözleriyle, hem de sahneye çıkarken seçtiği kıyafetlerle bir seks ikonu olma yolunda ilerlemekteydi. Kendine idol olarak erkek fatma görünümlü maço ablaları değil, David Bowie gibi cinsellik kokan bir sahne yaratığını seçmişti çünkü. Zamanın bir dergisi onu “Iggy Pop ve Brigitte Bardot’nun kayıp kızı” diye tarif eder bu yüzden.
Bağımsız olarak çıkardıkları ilk plağın ardından Mercury ile anlaşıp ilk plakları The Runaways’i çıkarırlar. (1976) Ertesi yıl Queens of Noise, Waiting For the Night büyük bir izdihamla karşılaştıkları Japonya konserlerinin kayıtlarını içeren Live in Japan yayınlanır. Ancak gruptan kopmalar başlamıştır. Jackie Fox’un ardından, alkol ve uyuşturucu batağına gömülen Curry de grubu terk edince son iki stüdyo albümünde vokaller Joan Jett’e kalmıştır.
Grup olarak ilham aldıkları Suzi Quatro’nın kaderin paylaşacak ve ciddiye alınan büyük rock yıldızları olamayacaklardı. Ancak grubun dağılmasının ardından da müzik yapmaya ve punkçı duruşuna azimli bir şekilde devam eden Joan Jett bir sonraki grubu Joan Jett & the Blackhearts ile listelerde bir numaraya çıkan bir hit’e imza atacaktı: I Love Rock’n Roll. Aslında bu şarkıyı büyük bir hayranı olduğu Sex Pistols grubunun iki eski üyesi Paul Cook ve Steve Jones ile kaydetmişti. Heavy Metal’e yoğunlaştığı solo kariyerinde başarı yakalayacak bir diğer isim de grubun başgitaristi Lita Ford’tu.
Floria Sigismondi’nin yönettiği 2010 tarihli film Asi Kızlar (The Runaways) bu kısa ömürlü kız grubunun hikayesine anlatmaya soyunuyor. Film Cherie Currie’nin yazdığı Neon Angel: A Memoir of a Runaway adlı anı kitabını temel alıyor. Cherie Curry’yi eskinin çocuk yıldızı Dakota Fanning, Joan Jett’i ise Alacakaranlık (Twillight) filmlerini şöhrete boğduğu Kristen Stewart canlandırıyor. Ancak be ancak “vasat” diyebileceğimiz yapım, kopuk kopuk hikayesiyle ne dönemin rock’n roll ruhunu ne de karakterlerinin ruh halini yeterince yansıtabiliyor. Filmden tek kazancınız bize yukarıda geçen isimleri anma ve kötü kızı oynamaya çabalayan geleceğin yıldızlarını izleme fırsatı vermesi.
Filmin müzikleri 2010’da ABD’de piyasaya çıktı ama bize ulaşmadı ne yazık ki. David Bowie, Sex Pistols, Suzie Quatro ve Joan Jeet’in de yer aldığı 14 parçalık OST’de Dakota Fanning ve Kristen Stewart’ın da seslendirdikleri şarkılar var.
Diskografi
Live At The Starwood (W.M.R.B. – 1976)
The Runaways (Mercury – 1976)
Queens of Noise (Mercury – 1977)
Waiting For the Night (Mercury – 1977)
And Now… The Runaways ((Mercury – 1979)* Seks İsyanları – S. Reynolds / J. Press – Ayrıntı