Günlük yaşantımızda farkında olmadığımız birçok değişiklikler hayatımıza dâhil oluyor. Bunların getirileri olduğu kadar birçok götürüsü de var. Gelişmiş ülkelerde de aynı değişiklikler oluyor mu? Yoksa onlar hayatlarına dâhil edecekleri farklıklıları, sebep sonuç analizinden geçirdikten sonra mı hayatlarına dâhil ediyorlar? Bu nedenle deneme yanılma yoluna gerek duymadan mantıklı değişiklikler yapıyorlar. Doğal olarak bu da onları gereksiz harcamalardan korumuş oluyor. Belki de bu ve benzeri nedenlerden dolayı onlar gelişmiş ülkeler, biz de gelişmekte olan ülkeler olarak adlandırılıyoruz.
Ziya Kutlu
Gelişmiş ülke olmanın bir şartı da gereksiz masraflardan kaçınmak, ülke zenginliklerini mantıklı bir şekilde kullanmak olsa gerek. Çevremizde sayısı her gün artan, mantar gibi türeyen çeşit çeşit bankalar, çeşit çeşit bankamatikler olduğunu hiç düşündünüz mü?
Peki bu bankamatiklerin çevrede yarattığı görüntü kirliliğinin hiç farkına vardınız mı? Veya gereksiz yer işgal ettiğini?
Ya da yan yana duran 8-10 tane bankamatiğin 7-24 harcadığı elektriği hiç düşündünüz mü?
Hani biz hep yakınıyoruz ya cari açığımızdan, yurt dışına giden paramızdan…
Peki, enerjide dışa bağımlı değil miyiz? O zaman neden dışarıdan satın aldığımız elektriği bu derece cömert harcıyoruz?
Ya da (büyük olasılıkla) bankamatiklerin ve yazılımlarının yurt dışından alınarak getirtilmesi için harcanan paramızı… Diğer anlamıyla yurtdışına savururcasına harcadığımız dövizler.
Önerimiz ne mi? Örnek vererek açıklayalım:
Gelişmiş bir ülke olan İngiltere’ye bakalım…
Bankalar (Barclays, Lloyds, HSBC, NatWest, Abbey, The Royal Bank of Scotland vs.) anlaşmalı olarak birbirlerinin bankamatiklerini ekstra kesinti olmaksızın birbirlerinin müşterilerine hizmet eder durumda kullanıyorlar.
NEDEN BİZİM BANKALARIMIZ BUNU AKIL EDEMİYORLAR?
Not: Bu yazının altına ben de imza atarım diyorsanız, siz de çevrenizdeki göz zevkinizi bozan bankamatik kümelerinin fotoğraflarını çekip tersninja@tersninja.com adresine gönderebilirsiniz. Fotoğrafları isminizle birlikte bu yazıya ekleyeceğiz.