Aşka Özgürlük (Freeheld), Amerika Birleşik Devletleri’nde eşcinsel evliliğin yolu açan önemli örneklerden birinin, Laurel Hester‘ın hem kanser hem de adaletsiz yasalar karşısındaki mücadelesini anlatıyor. Başrolde Julianne Moore başarılı performansıyla göz dolduruyor.
Mert Tanöz
“Aşka Özgürlük” (“Freeheld”) yakın tarihte Amerika’nın da evlilik ve cinsiyet kavramlarını birbirinden resmi olarak ayırması vesilesiyle, bu süreçteki önemli emsallerden biri olan Laurel Hester’ın hikayesini kısmen bir biyografi olarak beyazperdeye taşıyor. Hikayede Laurel yerinde Julianne Moore’u, sevgilisi Stacie’nin yerinde ise cinsel eğilimini yakın zamanda kamuoyuyla paylaşmış olan Ellen Page’i görüyoruz.
Yıllarını mesleğine vermiş, gece gündüz demeden suçla savaşmış bir dedektif olan Hester, bir yandan da cinsel tercihlerini meslektaşlarından, hatta koşulsuz güvenebileceği ortağından bile toplumsal ahlakın ülkenin her alanında kendini hissettirmesinden dolayı saklamak durumunda kalmış. Bir kadını gerçekten sevdiği ve onunla mutlu bir yuva kurduğu andan itibaren ise başına musallat olan kanser bu mutluluğu bozuyor. Uğruna ölümle birçok kez burun buruna geldiği kurumun ona arka çıkmak yerine sırtını dönmesi ise hakkını aramak için hali hazırda giriştiği savaşta adeta yeni bir cephe açıyor.
Hester’ın hikayesi malum. Birçoklarının asla yaşamayacağı, hatta aklına bile getiremeyeceği zorluklarla aynı anda yıllarca savaşmış bir kadın. Korktuğundan değil hakkının teslim edilmeyeceğini bildiğinden kendine ait gerçekleri saklayacak, yalanlar söyleyecek kadar da cesur. Kısacası ortada kurguya ve abartıya gerek duymayan koca bir hikaye var. Gelgelelim yönetmen Peter Sollett ve senarist Ron Nyswaner biraz da yaptıkları filmi satabilmenin peşinde ipin ucunu kaçırıyor, tek parçada anlatabilecek bu hayat hikayesini ikiye bölüyor. İlk bölümde Laurel ve Stacie arasındaki aşkın nasıl doğduğu romantik bir dille işlenirken ikinci bölüm bir anda drama boğuluyor. Öyle bir acındırma sahneleniyor ki Steve Carell’ın hikayeye girişi bütün havayı ve atmosferi bir anda değiştiriveriyor.
Page’in, kamuoyu açıklaması sonrası böyle bir hikayede böyle bir karakterle belirmesi akla “Ellen Page’i destekleme projeleri” konseptini getiriyor. Bu düşünceyi körükleyen ise Page’in daha çok görünmesi, insanlara cinsel tercih ve oyunculuk arasında bir ilişki olmadığı mesajının aktarılması için filme gereksiz detayların yerleştirilmesi. Evet, Laurel için Stacie’nin yeri çok önemli olabilir fakat filmin odaklandığı mesele evliliğe, partnerlerin birbirlerini desteklemesine ilişkin; Stacie’nin ve Laurel’ın aşkı değil.
“Aşka Özgürlük” ciddi bir meseleyi amatörce anlatmaya çalışan ve bu sebeple de amacının dışına çıkan dağınık bir yapım. Bir tarafta Moore’un başarılı oyunculuğu, diğer tarafta ise Page’in zorlama bir karakteri içselleştirme çabası, filmin aceleye geldiğine dair belirgin kanıtlardan biri. Konu güzel, film vasat. Hatta vasatın biraz altında bile denebilir.
Aşka Özgürlük (Freeheld)
Yönetmen: Peter Sollett
Senaryo: Ron Nyswaner
Oyuncular: Juianne Moore, Ellen Page, Michael Shannon
2015 / ABD / 103 dk.