Bu yıl 48.’si düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin tematik gösterimler bölümünün başlığı “Tehlikeli İlişkiler” olarak belirlendi. Bu başlık altında gösterilecek filmlerle kadın ile erkek arasındaki tüm ilişki türlerine dair değişik bakış açıları sergilenecek.
Farklı zamanlardaki kadın erkek ilişkilerinin ele alınacağı filmler, 8 – 14 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.
“Tehlikeli İlişkiler” başlığı altında gösterimi yapılacak filmler:
Yön: Miranda July,
Yapım: Amerika-Almanya – 2011, 91’
61. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışmış olan Miranda July’nin yeni filmi The Future, kedi evlat edinmek isterken gelecekleriyle ilgili korkularıyla yüzleşmek zorunda kalan bir çiftin öyküsünü anlatıyor. Çok yönlü bir sanatçı olan Miranda July’nin yarattığı ‘farklı’ ve ‘garip’ karakterler Sophie ve Jason, kedi yüzünden özgürlüklerini kaybedeceklerini düşünürler ve hayallerinin peşinden koşma kararı alırlar. Bunun için sadece 30 günleri vardır. İkisi de işlerini bırakır; Sophie dans dersleri almaya başlar, Jason yardım kuruluşlarında görev alır. Daha sonra ikisi de depresyona girerler; çünkü artık her şey çok karışmıştır… Kendine özgü mizah anlayışıyla zaman’ ve ‘yer’ sorunlarını işleyen Miranda July, kadın-erkek ilişkileri üzerine ortaya yine eğlenceli bir film çıkartıyor
Yön: Andrei Zvyagintsev
Yapım: Rusya – 2011, 109’
Andrei Zviaguintsev yeni filminde, bir önceki filmi Sürgün’de olduğu gibi, yine bir ailenin yaşadığı olayları konu ediniyor. Elena ve Vladimir yaşlı bir çifttir; birbirinden oldukça farklı kişiliklere sahiptirler. Vladimir zengin ve soğuk biri; Elena sakin, yumuşak başlı bir ev kadınıdır. Birgün Vladimir kalp krizi geçirir ve Elena oğlunu vasiyetine almayan kocasıyla ilgili bir karar vermek zorun kalır. Klasik kara filmlere de yakınlık gösteren film, 2011 Cannes Film Festivali Un Certain Regard bölümünde yarışmış ve Özel Jüri Ödülü almıştır.
Yön: Jean-Marc Vallée
Yapım: Kanada-Fransa – 2011,
Bir adamla bir kadın, bir anne ile çocuğu arasında yaşanan destansı bir sevgi öyküsünü ele alan film, sevgi üzerine bir yolculuk olarak da değerlendirilebilir. Film geçmişle günümüz arasında köprü kurmaktadır. 1960’lar Paris’inde yaşayan Jacqueline’nin hayattaki tek amacı engelli çocuğu ile ilgilenebilmektir. Günümüz Montreal’inde ise; Antoine Godi isimli genç bir adam DJ’lik yaparak geçimini sağlamakta, sıkıntılı bir aile yaşantısı sürdürmektedir. Yönetmen, iki farklı çağda yaşayan bu iki insanın yaşamlarına doğru izleyiciyi duygusal bir yolculuğa çıkarır.
Yön: Kevin Lynne Ramsay
Yapım: İngiltere-Amerika -2011, 110’
Başrollerini Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller’in oynadığı film Lionel Shriver’ın aynı isimli romanından uyarlanmış. 2011 Cannes Film Festivali’nde yarışan We Need To Talk About Kevin, okuduğu liseye saldırı düzenleyen sorunlu bir çocuğun annesinin öyküsünü anlatıyor. Zaman geçişlerinin sık sık tekrarlandığı filmde, kariyerini oğlu için bırakan Eva, anneliğini ve sorumluluklarını sorgulamaya başlar. Acaba oğlunu gerçekten sevmiş midir ve oğlunun yaptıklarının ne kadarı onun hatasıdır?
Yön: Julie Gavras
Yapım: Fransa-İngiltere, Belçika – 2011, 95’
Blue Velvet ve Fearless filmlerindeki unutulmaz performansıyla sinema tarihine adını yazdıran italyan oyuncu Isabella Rosellini ve Oscar ödüllü ünlü amerikan oyuncu William Hurt’ü biraraya getiren Julie Gavras’ın son filmi uzun yıllardır evli olan bir çiftin öyküsünü ele alıyor. Mutlu bir evlilik süren Adam ve Mary yaşlanmanın getirdiği korkuyla zamanla birbirlerinden uzaklaşmaya başlarlar. Mary bazı şeyleri hatırlamakta güçlük çektiğini düşünürken, Adam işini bırakmayı reddederek genç kadınlarla birlikte olmayı tercih eder. Otuz yılı aşkın süredir bir arada olan çift için artık ayrılık kaçınılmazdır; çocuklar araya girmenin yararsız olduğunu düşünürler. Tek yapmaları gereken, kendileri için doğru olanı bulmaktır. 2011 Berlin Film Festivali’nde gösterimi yapılan film, yaşlanma korkusu yaşayan çiftin öyküsünü, güçlü oyuncularıyla, gerçekçi bir şekilde anlatmayı başarıyor.
Yön: Marco Carmel
Yapım: İsrail – 2011, 91’
İsrail’in ünlü oyuncularını melodram-komedi türünde biraraya getiren film, Sefarad batıl inancını iki kız kardeşin öyküsünde ele alarak, doğaüstü ve gerçek olanı başarılı bir şekilde harmanlıyor. Rahma bir Arap’la evlendiği için kız kardeşi Marie’yle görüşmeyi 20 yol boyunca reddeder. Ancak kardeşi ölünce Marie’nin ruhu onunla konuşmaya başlar, çünkü annesinin yanına gömülmek istemektedir. Bu gerçeküstü öykü aslında, Rahma, kocası Robert ve Marie’nin ilişkileriyle İsrail’in siyasi yapısını eleştiriyor ve aşırı milliyetçiğe oklarını çeviriyor.