Mavi Mürekkep Sanat Atölyesi, 15 Mart’ta “Yaratıcı Yazarlık” derslerine başlıyor.
Ters Ninja eşrafından, sinema yazarları Ege Görgün ve Rıza Oylum’un da ders vereceği Editörlerden Yaratıcı Yazarlık Atölyesi 15 Mart’ta başlıyor. Alman şair Gerrit Wustmann’ın konuk eğitmen olarak katılacağı Mavi Mürekkep Yaratıcı Yazarlık Atölyesi’nde yayınevi editörleri, çevirmenler, polisiye romancılar, dergi editörleri ve sinema yazarları yaratıcı yazarlık dersleri verecek. Yazı kültürünü arttırmayı hedefleyen atölyede amaç farklı konularda yaratıcı metinler yazılmasını sağlamak. Atölye 8 hafta sürecek.
Atölyeye katılanlar her dersin sonunda dersin konusuyla ilgili metinler hazırlayacaklar. 8 haftanın sonunda birçok farklı konuda metinler yazmış olan kursiyerler, bu sayede yeni yazı deneyimleri edinmiş olacaklar. Atölyeye katılanların yazdıkları uygun görüldüğü takdirde, kitap olarak da basılabilecek.
Program: 15 Mart-15 Mayıs 2014
1.Hafta
1. Ders: Mekânların Dili Olsa
2. Ders: Karakter Yaratmak
2.Hafta
1. Ders: Çok Gezen mi Çok Yazan mı?
2. Ders: Sosyal Medya Yazarlığı
3. Hafta
1.Ders: Tarih- Edebiyat İlişkisi / Kurgu Metinde Tarih Gerçekliği
2. Ders: Bestseller Nasıl Yazılıyor ? / Herkes İçin Edebiyatın Şifreleri
4. Hafta
1.Ders: Öykü Yazma Üstüne
2. Ders: Kitapların Kitabevi Yolculuğu
5. Hafta
1. Ders: Polisiye Romanda Merak Unsuru / Katil Kim?
2. Ders: Kelimelerin Yolculuğu / Hangi Metinde Hangi Kelime
6. Hafta
1. Ders: Edebiyatta Görsellik-Sinema Edebiyat İlişkisi
2.Ders: Postmodern Kurgular
7.Hafta
1. Ders: Editör Bakışı
2. Ders: Roman Bölümlemeler ve Geçişler
8. Hafta
1.Ders: Hangi da bağımsız da (Yazım hataları)
2. Ders: Politik Edebiyat
Kimler ders verecek?
Cihat Taşcıoğlu (Çevirmen – Editör – Yazar)
Mimarlık eğitimi aldı ve 25 yıl meslekle uğraştı, o arada Alberta Üniversitesi’nin eğitim setlerini ve bazı basit kitapları Türkçeye çevirdi. İki sonuçsuz girişimden sonra 11 yıl önce kendini emekli etmeyi başarıp profesyonel kitap çevirisine döndü. Bu süre içinde çeşitli yayınevlerinden 40’a yakın çevirisi çıktı. 2006 yılında April Yayıncılık’ta editör/yayın danışmanı/lektör olarak çalışmaya başladı; 2010 yılının sonunda Kırmızı Yayınları ile de mesai birliği yaparak aynı görevleri sürdürdü ve Yeni Dergi’yi çıkardı. Bu dönemde 80’den fazla kitabın editörlüğünü yaptı.Kurucu ortağı olduğu Tembelhayvan ve Ekslibris adlı iki yayınevini hayata geçirmeye hazırlanıyor. ”Salı” ve “Gereği Düşünüldü” başlıklı iki romanı var.
Ege Görgün (Çevirmen – Editör – Gazeteci – Yazar)
1972 doğumlu olan Ege Görgün, 1995 yılında girdiği medyada bugüne dek pek çok yayın grubunun çeşitli mecralarında farklı pozisyonlarda görev aldı. Dergilerde yayın yönetmeni, editör ve yazar olarak; gazetelerin haftasonu eklerinde köşe yazarı, sinema yazarı, müzik yazarı ya da kitap sayfası yazarı olarak; internet portallarında yine yayın yönetmeni ve yazar olarak; TV kanallarında yorumcu, danışman ve program editörü olarak çalıştı. 1990’ların 2. yarısından bu yana çok sayıda çizgi romanın ve çocuk dergisinin/kitabının editörlüğünü ya da çevirmenliğini üstlendi. Öyküleri çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlandı, bir bilimkurgu öyküsü 2003’de Okuyanus yayınlarından çıkan Gelecek Öyküler derlemesinde yer aldı.” Cinbaz” isimli öykü kitabı Marjinal Yayınları’ndan 2013’te yayınlandı.
Nazlı Berivan Ak (Editör – Metin Yazarı – Çevirmen)
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Klasik Filoloji eğitimi gördü. Aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı.
Şu sıra Dinler Tarihi Bölümü’nde doktora çalışmasını yapıyor.
Metin yazarlığı, editörlük ve çevirmenlik yapıyor.
Atölyede editörlük ve yayıncılıkta sosyal medya kullanımı konularında ders veriyor.
Gerrit Wustmann (Şair – Editör)
1982′de Köln-Lindenthal’da doğdu ve doğduğu yerin yakınlarındaki Kerpen’de yaşıyor. Köln ve Bonn’da doğu bilimleri, tarih, siyasal bilimler ve din bilimleri okudu. Online ve basılı meyda kuruluşlarında muhabir ve redaktör olarak çalışıyor. Yeni bin yılın başından beri çok sayıdaki şiiri ve edebi yazısı antolojilerde ve kısmen uluslararası edebiyat dergilerinde yayımlandı; ayrıca beş kitabı çıktı. “Burası İran! Almanca Konuşulan Bölgelerde Fars Şiiri” adlı antolojinin editörüdür (Sujet Verlag, 2011). Şiirleri Türkçe, Farsça, İtalyanca ve İngilizceye çevrilmiştir. “zaman” adlı şiirine 2012′de postpoetry.NRW Şiir Ödülü verildi.
Çağatay Yaşmut (Polisiye Roman Yazarı)
1968’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri bölümünü bitirdi. Uzun süre bankacılık, finans, ilaç sektörlerinde çalıştı. Halen Maltepe Üniversitesi Felsefe bölümünde yüksek lisans eğitimi alıyor. “Bir Başkomiser Galip” başlığı altında yazdığı “Beyoğlu Çıkmazı”, “Şarkılar Susunca”, “Beni Yavaş Öldür” ve “Kadıköy Cinayetleri” romanları Oğlak Yayınları’ndan yayınlandı. “Kadıköy Cinayetleri” romanı 2012’de Dünya Kitap Altın Sayfa Polisiye Ödülü’nü aldı. Düzenli olarak Kitapçı Dergisi’nde yazan Yaşmut, şu sıralar Bir Başkomiser Galip serisinin beşinci kitabını yazıyor. Atölyede; polisiye romanda merak ve karakter yaratmak üstüne dersler veriyor.
Rıza Oylum (Editör – Yazar)
1984’te İstanbul’da doğdu. Kültür Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı (Burslu) eğitimi aldı. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Edebiyatı bölümünde yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Varlık, Virgül, Agora, RadikalGenç, Birgün, Cumhuriyet Kitap, Altyazı, Filmarası, Modern Zamanlar, Spot, Kitapçı, Sendika.org ve Tersninja.com gibi farklı yayın organlarında sinema ve edebiyat merkezli metinler yazdı. Başka Yerler Yayınları için 2010′dan beri Dünya Sineması Kitaplığı isimli seriyi hazırlamaya başladı. Hâlihazırda Başka Yerler Yayınları’nda ve Kitapçı dergisinde editörlük yapıyor. Atölyede; editöryel bakış, farklı metin türlerinin hazırlanması ve sinema edebiyat ilişkisi üstüne dersler veriyor.
Ayça Atçı (Roman Yazarı)
1975 doğumlu olan Ayça Atçı, Eskişehir Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği okudu.
Hiç otel işletmedi. Medya sektöründe çalıştı. Kitapevlerinde yöneticilik yaptı.
Kitapçı Dergisi’nin Yayın Danışmanlığı’nı sürdürüyor. “Matruşka” (roman), “Peri Masalında Güzel” (deneme) ve “Uyuşturucu Tarikatı” (roman) kitaplarını yazdı.
Atölyede; karakter yaratımı üstüne dersler veriyor.
Mavi Mürekkep Sanat Atölyesi hakkında
Kalemlerimiz hokkalara batırmak için gün sayıyoruz. Mavi Mürekkep parlak kumaşlara kalıcı izler bırakmak için yola çıkıyor. “Küçük Kara Balık” olmuştuk büyürken göllere sığamadık, okyanusları merak ettik. Kaf Dağı’nı aşan Anka Kuşu’nun peşi sıra takıldık kanadına. Tozlu kütüphane rafları, aksakallı sahaflar gördük… “Bahçe bizim, gül bizdedir.” demişti şair. Bahçemizde yeni güller yeşerttik. Albatros kuşu misali uzun okyanusları aşacak uzun yolculuklar yapmak için sığındığımız bir tek liman vardı, o da edebiyattı. Kuşkusuz edebiyat yalnızların işi. Çünkü hayat bu kadar renkli ve heyecan vericiyken, üstelik bu denli kısayken ancak ruhunda derin boşlukları olanlar bütün bu renklerden vazgeçip yaşamayı değil de yazmayı seçer.
Sizin de içinizi bir boşluk hissi, bir huzursuzluk kavuruyorsa “yazmazsam çıldıracağım”, “yazsam ne güzel olurdu”, “hayatımı yazsam roman olurdu”ya kadar hepsi kabulümüz. Mavi Mürekkep Yazı Atölyesi’nde yayıncılık dünyasına, metinlere, yazma uğraşına içerden bir bakışla derinlere uzanacağız. Yayınevleri editörleri, roman yazarları, dergi yazarları, polisiye roman ve sinema yazarları gibi farklı yazı deneyimleri olanlarla pratiğe dönük metinler üstünden bir atölye çalışması için derslerimiz başlıyor.
8 hafta, toplam 16 saat, Cumartesi günleri 13:00-15:00 arası
Ücret: 600 TL
Öğrencilere % 30, Öğretmenlere % 25 indirim
İletişim: 0539 610 79 32
info@mavimurekkep.com