Fedakar ve de cengaver yayıncılarımız sağolsun, çizgi roman kütüphanemiz giderek zenginleşiyor. 41 kere maşallah diyelim. Ve son dönemde çıkan dört çizgi romandan sizi haberdar edelim…
Neil Gaiman
Gerekli Şeyler
Kaptan Amerika’dan Örümcek Adam, Nick Fury’den Dr. Strange’e, Daredevil’den Beast’e ve Profesör Xavier’den Magneto’ya neredeyse tüm Marvel kahramanlarını alıp 17. yüzyılın başına götürüp, orada yepyeni bir evren kurmaya niyetiniz var, ne yaparsınız? Elbette Neil Gaiman ararsınız. Usta yazarın yazınsal yaratısının görsel bir suret almasını ise Andy Kubert ve Richard Isanove sağlamış. Marvel Evreni’nin ve Elizabeth İngiltere’sinin tarihsel arkaplanıyla buluştuğu hikaye, Engizisyon’un mutantları cadı soyu oldukları gerekçesiyle yaktığı alternatif bir gerçeklikte geçiyor. Kitap, 2005 Quill Ödülü sahibi.
Yalın Alpay
(Kendi yayını)
Mustafa Kemal’in içinde Cumhuriyet ve demokrasi fikirlerinin filizlendiği, ardından fikriyatını eylem safhasına taşıdığı Harbiye yıllarına odaklanıyor bu resimli anlatı. Yalın Alpay’ın çizgi roman türüne ağır gelebilecek metni, Barış Keşoğlu tarafından resimlenmiş. Aynı zaman diliminde geçen ama anlatıcı anakahramanları farklı öykü parçaları bir bütünü ifade edecek şekilde bir araya getirilmiş. İlginç tarihi ayrıntılar ve yorumlar taşıyan eserin yumuşak karnı daha çok estetiği yani, çıtayı vasati yükseklikte tutan çizimleri olmuş.
Bone: Boneville’den Çıkış I. Kitap
Jeff Smith
Marmara Çizgi
Smith’in Walt Kelly’nin 1948-1975 tarihli çizgi romanı Pogo’dan esinlenerek yarattığı Bone için Şirinler ile Yüzüklerin Efendisi’nin karışımı desem yerinde olur sanırım. 144 sayfalık bu çizgi roman yerlerinden yurtlarından sürüldükten sonra bilmedikleri br yörede birbirlerini kaybeden 3 kuzenin hikayesini anlatıyor. Ejderhaların, insan yiyen faremsi canavarların, konuşan hayvanların olduğu bu ormanlık yöre biraz Şirinler’den, biraz Hobbitler’den bozma Bone ahalisine için hayatının macerasını yaşatacaktır.
Diaz Canales / Guarnido
Yapı Kredi Yayınları
Yapı Kredi Yayınları’nın çıkardığı aylık çizgi roman dergisi Doğan Kardeş’te tefrika edilen Blacksad’in Avrupa hardcover albümü iki tam macera içeriyor. 1950’ler Amerika’sında geçen Humprey Bogard’lı kara filmleri anıştıran hikayeleriyle, dokuzuncu sanatı yücelten çizimleriyle ve yüzeyini kazıdığınızda ortaya çıkan altmetinleriyle dört dörtlük bir yapıt. Karakterlerin tümünün hayvan suretiyle çizilmiş insanlar olduğunu, kahramanımız Blacksad’in de Mike Hammer klişesinde bir kara kedi olduğunu belirtelim.