O kadar çok çizgi roman yayımlandı ki son aylarda, tek bir tane yerine Kadıköy’ün meşhur çizgi roamancısı Büyülü Dükkan’a gidip onlarcasının içinden sizin için 8 tane yayın seçtik.
Ege Görgün (Landlord)
1. Şanghai Devil – Afyon Kaçakçısı
“Çizgi romana tarihi yakıştıran” Gianfranco Manfredi’nin senaryosunu yazdığı, Massimo Rotunda’nun resimlerini çizdiği 18 kitap sürecek mini bir macera. Volto Nascosto’dan (Saklı Yüz) tanıdığımız Ugo Pastore bu kez 19. yüzyılda, siyasi çalkantılarla boğuşan ve Batı devletlerinin ekonomik olarak yüzsüzce istismar ettiği Çin İmparatorluğu’da maceraya yelken açıyor. (Çizgi Düşler)
2. Martin Mystere – Başka Yer’den Hikayeler
Bizi, Martin Mystere’de okumaya alıştığımız türden gizem hikayeleriyle buluşturacak bu yeni seride Martin amca yerine, gerçek tarihten ve yazın tarihinden karakterlerin başından geçenleri okuyacağız. Başkahramanlarımız bu seferlik; Gölgeler Arasında Uyuyan adlı macerada Benjamin Franklin ve Thomas Jefferson; Siste Bekleyen Şey’de ise Sherlock Holmes. 1776 yılında geçen ilk hikayede gizemli olayların araştırmakla görevli devlet kurumu Başka Yer’in kuruluşuna da tanıklık ediyoruz. (Çizgi Düşler)
3. Cinema Panopticum
Thomas Ott imzası taşıyan bu prestijli çizgi roman için “sessiz bir korku animasyonu” yakıştırması yapabiliriz. Konuşma balonu ya da yazı çerçeveleriyle kirlenmemiş, tablo kalitesindeki karakalem çizgi roman kareleri bir film gibi sürüklüyor sizi peşinden. Dört kısa, sürprizli ve ürkünç hikayeden oluşan kitabın tek kusuru var, o da yazısız olduğundan çabuk bitebilmesi. Ancak her karede durup ayrıntılar içinde kaybolma fırsatı tanırsanız kendinize, bu sorun da halloluyor. (Flaneur)
4. Marvel Team Up
Örümcek Adam’a Marvel evreninin Canlı Meşale (Human Torch) – kitapta Alev Adam diye geçiyor – , Demir Adam (Iron Man), X-Men gibi tanınmış kahramanlarının eşlik ettiği bu maceralar 1971 yılında yayımlanmaya başlamış ve o dönemin en uzun ömürlü işlerinden olmuş. 256 sayfalık kitap bu serinin ilk 12 sayısını içeriyor. (Büyülü Çizgi Roman)
5. Grafik Kanon 2
Dünyanın en önemli çizerlerini, dünyanın en ünlü edebiyat eserleriyle buluşturan projenin iki numaralı dev cildinde 19. yüzyıla damgasını vurmuş Kubilay Han (Samuel Taylor Colaridge), Gurur ve Önyargı (Jane Asten), Frankenstein (Mary Shelley), Oliver Twist (Charles Dickens), Jane Eyre (C. Bronte), Sefiller (Victor Hugo), Çimen Yaprakları (Walt Whitman) ve Alice Harikalar Diyarında (Lewis Carol) gibi değerli metinlerin çizgi romansal yorumları bulunuyor. (Kolektif Kitap)
6. Büyülü Rüzgar
Bonelli’nin son yıllarda çıkardığı en kaliteli uzun serilerden biri olan ve 130 kitabın ardından hikayesini sonlandıran Magico Vento, 131 nolu özel sayısıyla Türk okurlarına da veda ediyor. 212 sayfalık sayıda yine Manfredi imzalı üç hikayenin yanı sıra kahramanlarımızın akibetleri hakkında ip uçları var. (Lal Kitap)
7. Son Uçuş
Regis Hautière ve Romain Hugault imzalı Son Uçuş bizi II. Dünya Savaşı semalarına götürüp farklı milletten dört pilotun kısacık hikayelerini anlatıyor. Bu hikayeler sayesinde hava harbini dört farklı perspektiften görüp yaşayabiliyorsunuz. Bağımsız ama birbirleriyle bağlantılı hikayeler son görevine çıkan bir kamikaze pilotunun babasına yazdığı bir mektupla başlıyor. Bu yürek burkan kaharmanlık hikayelerine eşlik eden ise Mustang, Focke-Wulf, Messerschmit, Mitsubishi A6M, B24 “Liberator” gibidönemin savaş uçaklarının yer aldığı muharebeleri resmeden çizgi-roman kareleri. Hugault olağanüstü uçak çizimleriyle bir kez daha hayranlığımızı kazanıyor. Aynı seriden çıkan diğer iki kitap için de benzer şeyler söylenebilir: Bulutların Ötesinde 1: Çatışmalar ve Bulutların Ötesinde 2: Kapışmalar. (Çizgi Düşler)
8. Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları: Yeditepe Canavarı
Mütarake dönemi İstanbul’unda Sherlock Holmes’un pozitivist yaklaşımını kullanan ancak Holmes’un aksine Görevimiz Tehlike’de olduğu gibi ekip çalışmasını tercih eden bir dedektif. İlk maceralarında İstanbul’u kan gölüne çeviren ve bir vampir olduğu izlenimini yaratacak ipuçları bırakan bir seri katilin peşine düşüyorlar. Hikayesiyle, çizgisiyle dünya standartlarını yakalamış bu çizgi romanı Devrim Kunter kendi yayımlamak zorunda kalmış. Eğer bu eser bir yayıncı bulamıyorsa, biz bu ülkedeki yayıncıların vizyonunu ve misyonunu tartışmalıyız, onlar da şapkalarını önüne koyup bir düşünmeliler.