Uyarı! Bu filmi video piyasası için çekilmiş bir B-Film olduğu gerçeğini unutmadan seyrediniz!
Ege Görgün (Landlord)
Başta Philip K. Dick’in romanları, sonrasında Savaş Oyunları (War Games – 1983), Terminatör (The Terminator – 1984) hatta Matrix gibi disütopik filmler teknolojiye yönelik paranoyanın bilimkurgu türünün vazgeçilmez motivasyonlarından biri olduğunu göstermiştir. Kendi yarattığımızın kontrolü ele geçirmesi şeklinde açıklanabilecek bu paranoya Eyeborgs filminin de çıkış noktasını oluşturuyor. (Filmin adı Ajan Robot şeklinde Türkçeleştirilmiş ama benim elim varmıyor o ismi kullanmaya.)
Yakın gelecekte devletin gözetleme kameraları robot teknolojisiyle birleştirilip hareketli hale getirilmiş ve tek bir merkeze bağlanmıştır. Kendi kendine hareket edebilen bu ayaklı kameralar çeşitli boylardadır ve insanları her yerde izleyebilmektedirler. ABD Başkanı bu teknolojinin halkın güvenliği için vazgeçilmez olduğunu her konuşmasında vurgulamaktadır. Böyle düşünmeyen de vardır ve onlardan biri Eyeborglar tarafından planlı şekilde öldürüldüğünde bu anarşistlerin çok da haksız olmadıklarını biz de anlarız. Ancak arkaplanda dönen büyük komplonun ne olduğu hala belirsizdir. Ajan Gunner başlangıçta Eyeborglar projesinin en büyük destekçisiyken, son olayların ardından ciddi kuşkulara kapılmıştır ama tüm adalet sistemi Eyeborgların elinde olduğu için hiçbir şeyi ispat edememektedir. Araştırmasını derinleştirdikçe daha da büyük bir tehlikenin ve global tehdidin ortasında bulur kendini.
Film eleştiri kriterleriyle ele alındığında iyi bir not vermek elbette mümkün değil Eyeborgs’a. Zira cast seçiminden, oyunculuğuna, diyaloglarından kurgusuna vasata erişemeyen bir yapısı var filmin. Yine de B-Film meraklılarının iyi bir bilimkurgu hikayesi izlemek uğruna ve filmin başarılı denebilecek CGI çalışmalarının hatrına bu zaafları göz ardı edebileceğini düşünüyorum.
Ajan Robot
Eyeborgs
Yön: Richard Clabaugh
Oyn: Adrian Paul, Dale Girard, Mikey Wiseman
2009 Yapımı / 98 dk.