Hollywood’un re-make (yenidençevrim) çılgınlığı tam gaz devam ediyor! Hollywood en son, çok kısa bir zamanda içinde çağdaş bir klasik haline gelen, kitleleri sarsmış Oldboy‘u yeniden çekme gafletinde bulunmuş ve bu film doğruyu söylemek gerekirse bize büyük hayal kırıklığı yaşatmıştı. Biliyorsunuz, Amerikan seyircisine altyazılı film izlettirmek deveye hendek atlatmaktan daha zor! Dolayısıyla Amerikan izleyicisinin kapsama alanına girecek her filmin mutlaka İngilizce olması gerek! 2011’de beklenmedik bir çıkış yapan ve hatırı sayılır bir izleyici ilgisine kavuşan, Kanada yapımı olmasına karşın Fransızca-İspanyolca çekilmiş Starbuck da sonunda Hollywood’un acar yapımcılarının elinden kurtulamayarak Süper Baba (Delivery Man) adı altında Amerikanlaştırılmış.
Süper Baba, ailesinin et şirketinde çalışan –çalışmaktan ziyade haytalık yapan diyelim biz şuna en iyisi- David’in (Vince Vaughn) hikayesini anlatıyor. David, büyükçe bir ailenin ferdi; ailenin diğer fertleri rasyonel bir hayat sürerken o geçmişte kaynağı belirsiz bir parayla Avrupa’yı dolaşarak gününü gün etmiş! Şimdi de biraz da zoraki olarak ailesinin yanına dönmek zorunda kalmış. Diğer yandan da uzatmalı sevgilisinden –aynı zamanda polis olan- olacak çocuğu için gün sayıyor. Sevgilisine göre David ‘baba’ olacak bir adam değil! Peki ya sevgilisinin baba olamayacağını düşündüğü David’in 533 çocuğu varsa?
Sinemada son yıllarda yeni bir senaryoculuk metodu doğdu. Bu senaryocular, metinlerini bir anda kendini olağanüstü hallerde bulan karakterler üzerinden işliyorlar. Felekten Bir Gece (Hangover) serisinde başarıyla uygulanan ve popüler bir örnek olarak Woody Allen’ın Roma’ya Sevgilerle (To Rome with Love) filminde de gördüğümüz bu metodun bir benzerini Süper Baba‘da da görüyoruz. Düşünsenize bir sabah uyanıyorsunuz ve tam tamına 142 çocuğunuz var. Bu yüzden Süper Baba‘nın eli zaten en başta çok kuvvetli!
Filmin orijinalini de (Martin Petit ile birlikte yazan) ve yöneten Ken Scott, filmin temposunu gayet iyi ayarlamış. Seyircinin ilgisini çekerek başlayan film aynı akıcılıkta devam ederek başarıyla finale ulaşıyor. Üstelik oldukça eğlenceli bir film Süper Baba; son zamanlarda iyice yavanlaşan Holywood aile filmlerinden biri değil karşımızdaki. Oyunculuklara gelince; David’de Vince Vaughn gerçekten kendinden beklenilen çizginin üstüne çıkmış. Hatta bu zamana kadar izlediğim en iyi Vince Vaughn performanslarından biri diyebilirim.
Son dönemde İki Kadın Bir Erkek (The Kids Are All Right), Jesus Henry Christ vb. filmlerde görmeye başladığımız ‘yaratıcısını arayan karakterler’e bir yenisi ekleyen Süper Baba, (arada yer yer mahkeme-dramasına evrilse de) türünün kayda değer çeşitlemesi sonuçta. Ama siz yine de nasıl bir filmle karşılaşacağınızı merak ediyorsanız önce bir Starbuck‘a göz atın derim.
Yönetmen: Ken Scott
Senaryo: Ken Scott, Martin Petit
Oyuncular: Vince Vaughn, Chris Pratt, Cobie Smulders
Yapım: 2013 / Amerika / 105 dk.