3. Malatya Uluslararası Film Festivali (MUFF) 9 Kasım Cuma akşamı Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki Kemal Sunal Salonu’nda yapılan tören ile resmen başladı. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin bu seneki teması “Ortadoğu’da Barış” olarak belirlenmiş. Bu kapsamda Ortadoğu’nun çeşitli ülkelerinden seçilen filmler de izleyicilerle buluşacak.
Çok merak etmeme rağmen, henüz bu kapsamda gösterilen filmlerin hiçbirini göremedim ne yazık ki. Festival boyunca, izledikçe bu ve diğer kategorideki filmlerle ilgili izlenimlerimi aktarmaya çalışacağım. Festivalin ilk yaygın gösterim gününde sadece Kırık Midyeler ve Ulusal Yarışma filmlerinden Şimdiki Zaman’ı izleme şansı bulabildim.
Kırık Midyeler
İstanbul’un arka sokaklarında olan biteni en son Zerre’de izlemiştik. Kırık Midyeler de bu kervana katılıyor. Aslında ‘katılmış’ demek daha doğru; çünkü Kırık Midyeler yapım olarak Zerre’den daha eski bir film. Zaten festivalde de Ulusal Uzun Metraj Film Panaroma başlığı altında gösteriliyor.
Kırık Midyeler [xrr rating=3.5/5]
Almanya’ya gitmek için ilkin İstanbul’a gelen Hakim ve Faysal adındaki iki Mardinli Kürt çocuğunun para biriktirmeleri çerçevesinde gelişen Kırık Midyeler, bir ilk film olmasına rağmen oldukça yetkin bir dille anlatılmış. Sosyal-gerçekçi bir deneme olarak ele alabileceğimiz film, sınıf sorununu politize etmemeye kalkışmamış. Yalın bir anlatım tutturan yönetmen Seyfettin Tokmak, İtalyan Yeni Gerçekçiliği’ni ya da Yılmaz Güney sinemasını iyi etüd etmiş anlaşılan. Bu arada hemen belirtelim filmin müzikleri İsveç’li müzisyen Fredrik Viklund imzası taşıyormuş. Viklund’un çıkardığı iş gerçekten olağanüstü! Festivallerde pek gösterim şansı bulamayan Kırık Midyeler, vizyonda da yeterli seyirciye ulaşamamıştı. Keşke tekrar vizyona girebilse…
Şimdiki Zaman
Şimdiki Zaman da bir ilk yönetmenlik denemesi; Belmin Söylemez’in Haşmet Topaloğlu ile birlikte kaleme aldığı senaryodan perdeye aktardığı film, 19. Adana Altın Koza Film Festivali’nde Yılmaz Güney Ödülü, SİYAD Ödülü ve Film Yönetmenleri Derneği Ödülü’nü kazanmıştı. Filmde, eşinden ayrılmış Mina’nın, yeni bir hayatın eşine gelişi konu alınmış.
Şimdiki Zaman [xrr rating=2/5]
Şimdiki Zaman, ilk yarım saat sorunsuz bir şekilde ve gayet yalın bir biçem ile ilerliyor. Fakat sonradan drama bir süre duralıyor; yoluna iki eksen karakter daha alıp devam ettiğindeyse tamamen yatağı bozulmuş oluyor hikâyenin. Üç karakterin bir bakıma Mina’nın geçmişine ayna tuttuğu söylenebilir. Belmin Söylemez’in ilk filmi çok iyi düşünülmüş fakat (sanırım) senaryo yazarlığındaki tecrübesizliğe kurban gitmiş. Son olarak Söylemez, bir geçiş sahnesine Türkiye’nin muhafazakarlaştığının altını çizme gereği neden duymuş anlamak zor. Filmin teması ile yakından uzaktan bir alakası yok çünkü bu konunun.
3. Malatya Uluslararası Film Festivali’nden gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz…