BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

23-25 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Fantasturka-Türk İşi Fantastik Filmler Festivali, sınırlı bütçeler ve olanaksızlıklar içinde sınırsız hayallerini perdeye yansıtmaya çalışmış sinemacıları konuk edecek. Türün önemli örneklerinin seyirciyle buluşacağı ilk günün özel konuğu ise Zagor filmleriyle tanıdığımız Levent Çakır.

Festival

Ankara’da fantastik rüzgarlar esecek

23-25 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Fantasturka-Türk İşi Fantastik Filmler Festivali, sınırlı bütçeler ve olanaksızlıklar içinde sınırsız hayallerini perdeye yansıtmaya çalışmış sinemacıları konuk edecek. Türün önemli örneklerinin seyirciyle buluşacağı ilk günün özel konuğu ise Zagor filmleriyle tanıdığımız Levent Çakır.

Türk sineması gözlerini 18. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’ne dikerken kıyıda köşede kalmış ve sınırlı bir kitlenin takdirini kazanmış Fantastik Türk Sineması adına Ankara’da uzun zamandır beklenen bir etkinlik gerçekleşiyor. 23-25 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Fantasturka-Türk İşi Fantastik Filmler Festivali, sınırlı bütçeler ve olanaksızlıklar içinde sınırsız hayallerini perdeye yansıtmaya çalışmış sinemacıları konuk edecek. Türün önemli örneklerinin seyirciyle buluşacağı ilk günün özel konuğu ise Zagor filmleriyle tanıdığımız Levent Çakır.

Beş yıldır 2. el Kısa Film Festivali‘ni düzenleyen ekibin organizasyonu ve Yeni Şafak gazetesi sinema yazarı Ali Murat Güven‘in danışmanlığında gerçekleşecek festival 23 Eylül cuma günü izleyicisiyle buluşacak. Festival ekibi bu etkinliğin misyonunu “Türk sinema tarihinin, geçmişte her biri çok büyük maddî ve manevî zorluklar eşliğinde çekilen bilim-kurgu, korku, gerilim, polisiye, western, kahramanlık fantazisi v.b. türlerdeki yapıtları arasından oluşturulmuş zengin bir seçkiyle perdelerini açmaya hazırlanan FANTASTURKA / 1’inci Türk İşi Fantastik Filmler Festivali, izleyicilerle buluşturacağı 30 dolayında uzun ve kısa metrajlı filmin yanı sıra, anılan türün ülkemizdeki en önemli ustalarını da sevenleriyle tadına doyulmaz söyleşiler eşliğinde bir araya getirip, zaman içinde her biri ‘yaşayan birer efsane’ye dönüşen bu sanatçıları ‘Hayat Boyu Başarı Ödülleri’yle onurlandıracak,” sözleriyle ifade ediyor. Bu nedenle “Fantasturka”, fantastik sinema kategorisine dahil edilebilecek türden düşük bütçeli yerli filmlerin ülkemizde “aşağılama” yerine “saygı” ile karşılanması ve bu zor türün yerli örneklerinin “peşin bir alaycılık”la değil, üretildikleri dönemin sosyal, ekonomik, yönetsel ve kültürel koşullarına göre daha bir sağduyuyla ele alınması için sağlığında çok büyük mücadeleler veren merhum sinema yazarı, sinema tarihi araştırmacısı, karikatürist ve kısa filmci Metin Demirhan’ın hatırasına ithaf edildi.

Festivalin tam programını daha önce duyurmuştuk, ancak yeniden hatırlatma amacıyla ilk günün programını vermekte fayda var. Ters Ninja olarak basın sponsorluğunu üstlendiğimiz bu festivalin önümüzdeki yıllarda da devamını dilerken, Ankaralı sinema severleri Kızılırmak Sineması‘ndaki gösterimlere ve söyleşilere bekliyoruz.

12.00Belgesel Film: “Fantastiğin Sineması”
Yönetmen: Mesut Kara / 2007 Yapımı / Süre: 90’20”(Yönetmenin katılımıyla gösterim)
13.45Kısa Film: “Hezarfen” (Animasyon)
Yönetmen: Tolga Arı / 2010 Yapımı / Süre: 3’20”
13.50Türk Fantastik Sinema Tarihinden: “Kilink, Uçan Adam’a Karşı”
Yönetmen: Yılmaz Atadeniz / 1967 Yapımı / Süre: 108’
15.45Kısa Film: “Dördüncü Çarpışma: İstanbul Bağlantısı”
Yönetmen: Tanay Genco Ülgen / 2010 Yapımı / Süre: 4’15”
15.50Türk Fantastik Sinema Tarihinden: “Kilink: Soy ve Öldür”
Yönetmen: Yılmaz Atadeniz / 1967 yapımı / Süre: 93’
17.30Kısa Film: “Eski Dünyanın Orduları”
Yönetmen: İsmail Kemâl Çiftçioğlu / 2011 Yapımı / Süre: 28’15”
18.00Türk Fantastik Sinema Tarihinden: “Zagor: Kara Bela”
Yönetmen: Nişan Hançer  / 1970 yapımı / Süre: 75’
19.25Kısa Film: “Vidalar”
Yönetmen: Can Evrenol / 2006 Yapımı / Süre: 10’
19.35Kısa Film: “Diyet Kokain”
Yönetmen: Haktan Kaan İçel / 2007 Yapımı / Süre: 07’40”
19.45Kısa Film: “Kırılmış: Bir Kara Film Hikâyesi”
Yönetmen: Berkin Çelik / 2011 Yapımı / Süre: 12’10”
20.15AKTÖR, DUBLÖR VE DÖVÜŞ SAHNELERİ KAREOGRAFI LEVENT ÇAKIR İLE SÖYLEŞİ
Moderatör: Deniz Akhan (Sinema Yazarı / Ters Ninja)

xxx

Levent Çakır

1950’de Edirne’nin Taşlısekban köyünde doğan Levent Çakır’ın çocukluğu Edirne’de geçti. Gerçek adı Şükrü Ocak olan Levent Çakır ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra okul hayatına veda etti. Akrobasiye merak sardı ve ilk derslerini “Kemiksiz Fatma” lakaplı akrobasi ustasından aldı. 1966-67’de sinemaya başladı ve Cavit Yörüklü’nün yönettiği Bozkurtlar Geliyor’da (1967) Fikret Hakan ve Cenk Er ile birlikte oynadı. Başrolde oynadığı ilk filmi Nişan Hançer’in yönettiği Zagor Kara Korsanın Hazineleri (1971) oldu. Ardından çizgi romanvari süper kahraman ve önemli derecede akrobasi becerisi gerektiren avantür filmlerinin aranılan oyuncularından biri haline geliyordu. 1973 yılının sonlarında askere gitti. Bir ay sürgün yeri Sivas Temeltepe’de kaldıktan sonra Tuzla Piyade Okulu Sento atış takımına katıldı (Kara Kuvvetlerinin özel bir takımıdır). Takımla birlikte hafif silah atış yarışmalarına katıldı. Başarılı bir grafik çizdi. Askerliğin ardından 2-3 yıl, seks filmleri furyası yüzünden Yeşilçam’a dönmedi. 1978’de İzmir’e yerleşti. Burada fotoroman yapım şirketi kurup çeşitli İzmir gazetelerine fotoromanlar çekti. 1981’de Remzi Jöntürk’ün teşvikiyle sinemaya döndü. Yeşilçam’da yaşadığı tatsız olaylardan sonra, çok sevdiği halde sinemaya küstü ve tekrar uzaklaştı. Ama Gani Şavata ile tanışıp onun ısrarları üzerine tekrar filmlerde oynamaya başladı. En son Drenjan’da (1996) bir İmam’ı ve Otostop’ta (1996) Salih Güney’in yakın arkadaşını oynadı. Sınır adlı bir filmde Irak sınırına yakın bir karakolda görev yapan Türk jandarma komutanını canlandırdı.

Kaynak: Fantastik Türk Sineması, Giovanni Scognamillo ve Metin Demirhan, 2005, Kabalcı Yayınevi

İlginizi çekebilir...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et