BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Kapitalizm mi daha vahşi, anakondalar mı?: Anaconda 2: Lanetli Orkidenin Peşinde(Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid)

Bir Film Hakkında

Kapitalizm mi daha vahşi, anakondalar mı? (Anaconda 2: Lanetli Orkidenin Peşinde / Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid)

Kapitalizm mi daha vahşi, anakondalar mı?: Anaconda 2: Lanetli Orkidenin Peşinde(Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid)

Filmin adının, konusunun ve kapak resminin izleyicilere vaat ettiği, dev gibi yılanların insanlara saldırdığı, bol kanlı, korku dolu bir film. Korku dolu kısmı belki şüpheli olabilir ama, sonuç olarak bu vaatlerin hepsini barındırıyor “Anaconda 2”. Ama filmde korkulması gereken bir vahşet durumu varsa, bunun nedeni sanıldığı gibi anakondalar değil, vahşi kapitalizm.

Turgay Özçelik

Film başlar başlamaz, esas oğlanla, yani anacondayla tanıştırılıyoruz hemen. Birkaç yerli, ormanda aslan avlamaya çalışırken, dev anacondanın avı oluveriyorlar bir anda. Devamındaki sahnede ise New York City dolaylarında bir toplantı odasına bağlanıyoruz. Bir ilaç şirketinin yöneticileri ve çalışanları hararetli bir şekilde bir proje üstüne konuşuyorlar. Öğreniyoruz ki, şirketin çalışanlarından biri, Viagra’dan bile daha sansasyonel bir ilaç keşfetmiş. Bu ilaç, insanların yaşam sürelerini uzatıyor ve daha uzun süre genç kalmalrını sağlıyor. Haberi alır almaz şirket yetkililerinin gözleri doluyor($). Bu ilacın insanlığa ne kadar faydalı olabileceğini düşünen patronlar, hemen kazanabilecekleri paraların hayallerine dalıyorlar. Ancak ilacı keşfeden Gordon Mitchell (Morris Chestnut)’ın bir sürprizi var. İlacın hammaddesi olan orkide çiçeği türü sadece Borneo adasında yetişiyor, ve sadece 7 yılda bir çiçek açıyor. Üstelik çiçek açma mevsiminin bitmesine sadece iki hafta var.

Tabii ki, Gordon ve 5 arkadaşı, kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez mantığıyla, büyük bir para ve ekipman desteğiyle çiçek toplamaya gönderiliyor Borneo’ya. Görüldüğü gibi, filmin konusu gereği anacondalar ile karşılaşacak ekip, insanlık yararına bir amaç, ya da maceracılık adına değil, daha fazla para kazanma düşüncesiyle gönderiliyor dev yılanların yuvasına. Ekibi Borneo’da tropikal yağmurlar karşılıyor. O havada nehir boyunca onları teknesiyle taşıyabilecek tek kişi Bill Johnson (Johnny Messner) oluyor. Kıran kırana bir pazarlıktan sonra tabii ki. 50 bin dolarlık fahiş bir fiyat istiyor, kazları bol ekip tarafından da karşılanıyor bu isteği.

Bu adada da Doktor Jack var!

Anaconda ile karşılaşacakları bölgeye doğru yola çıkan ekibimiz, kısa süre sonra hava muhalefeti nedeniyle bir tercih yapmak zorunda kalıyorlar. Ekipteki Doktor Jack, devam etmenin sakıncalı olabileceğini söyleyen tekne kaptanı Bill’e, 50 bin daha teklif ederek, yola devam etmesini sağlıyor. Sanıldığı gibi Doktor Jack, bilim aşkına değil, para aşkına hem kendisinin hem de arkadaşlarının canını tehlikeye atıyor. Hatta filmin ilerleyen bölümlerinde Jack’ın para hırsı o kadar korkunç boyutlara varıyor ki, filmdeki anacondanın korku nesnesi olma rolünü Jack çalıyor büyük oranda. Jack’in giderek bir canavara dönüşmesini izliyoruz filmde aslında. Lost’daki Doktor Jack’le yer değiştirsen bunu, iki haftada krallığını ilan eder orada. Siyah dımanı bile koyar kavanoza, satar yok pahasına.

“Anaconda 2”, türünün gerekliliklerini yerine getiren, yani devasa yaratıkları insanlarla karşı karşıya getiren, ama aynı zamanda bu konsepti farklı unsurlarla zenginleştiren bir film. Bu unsurların en önemlisi, önceki paragraflarda belirtilen, kapitalist dürtü meselesi. Öyle ki, anacondanın varlığını film boyunca unuttuğunuz anlar olabiliyor. Yani film, tek koz olarak anacondaları kullanmıyor, onun üzerine filmi inşa etmiyor. Öncelikle yağmur ormanlarının atmosferinden çok iyi yararlanılmış. Film boyunca ekibimizin karşısına sadece anaconda değil, aslanlar, timsahlar, örümcekler, maymunlar çıkıyor. Yani medeniyetten uzak, vahşi bir yaşam alanında, korkulacak tek şeyin anaconda olmaması, daha gerçekçi, ve daha ilgi çekici kılıyor filmi. Üstelik filmdeki anaconda sayısı da herkese yetebilecek kadar fazla.

“Anaconda 2” filmi hikaye bütünlüğü, dramatik yapısı, atmosferi, ve özel efektleri ile türünün örneklerinden oldukça ileride. Oyunculuklar çok başarılı sayılmasalar da, sırıtmıyorlar. Kolaya kaçılmadığı, fazlasıyla emek harcandığı belli oluyor. Filmde benim dikkatimi çeken konulardan biri Borneo meselesi. Borneo Güneydoğu Asya’da bir ada. Filmin bu kadar etkili olmasında, atmosferiyle büyük rol oynadığı bir gerçek ama, öğrenebildiğim kadarıyla anaconda türleri bu bölgede yaşamıyorlar. Güney Amerika’da Venezuella, Bolivya gibi ülkelerde görülen bu yılan türü, Güneydoğu Asya’da, ya da dünyanın geri kalan bölgelerinde yaşamıyor bildiğim kadarıyla. Yani filmdeki orkidenin peşine düşebilirsiniz siz de rahatlıkla, anaconda falan yok yani. Ama kimle gittiğinize dikkat edin, en korkuncu koynunuzda beslediğiniz yılan çünkü…

Anaconda 2: Lanetli Orkidenin Peşinde
Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid
Yön: Dwight H. Little
Oyn: Johnny Messner, KaDee Strickland, Matthew Marsden, Morris Chestnut

İlginizi çekebilir...

Basın Bülteni

Her yıl Eylül ayında gerçekleşen Ayvalık Uluslararası Film Festivali’ni düzenleyen Seyir Derneği Ayvalıklılardan gelen talep üzerine 2025’te bir Kış Festivali başlatıyor. 29 Ocak –...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et