Sinemanın dününe sahip çıkmadan, bugününde hak iddia edemeyiz. Eski filmler kadar, eski sinema dergileri de sinemanın dününü oluştururlar ve o ülkenin sinema tarihini şekillendirirler. 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında sinemaseverlerin karşısına çıkan ve benim imzamı taşıyan Cumhuriyet Döneminden 40 Sinema Dergisi Sergisi işte bu gerçeği hatırlatmayı ve sinema sevdalılarını zaman tünelinde kısa bir yolculuğa çıkarmayı amaçlıyor.
Ege Görgün (Landlord)
Sinema ve sinema dergilerinin Türkiye’ye gelişi aynı döneme rastlar. Osmanlı ordusunda yedek subay olarak görev yapan Fuat Uzkınay 14 Kasım 1914’te ilk Türk filmi olarak kabul edilen Ayastefanos’taki Rus Abidesinin Yıkılışı’nı çektiği sıralarda Türkiye’nin ‘yalnızca sinemayla ilgili’ ilk süreli yayını olan Ferah dergisi yayın hayatına başlamıştı. Latin harflerine geçilene kadar sinema dergileri Türkiye’de Osmanlıca’nın yanı sıra Fransızca olarak yayınlandılar. Latin harfleriyle hazırlanmış bir sinema dergisi için 1930’lu yılların beklenmesi gerekecekti. Sinema Gazetesi, Artist ve Holivut ile başlayan bu dönem bugün ülkenin nüfusu düşünüldüğünde rahatlıkla az sayıda denebilecek sinema dergisi ile devam ediyor.
Cumhuriyet Döneminden 40 Sinema Dergisi adını verdiğim sergi 20 yüzyılda çıkan Türkçe sinema dergilerinden 40 tanesinin kapaklarından oluşuyor. 1930’lardan 2000’e çıkan sinema dergilerinin sayısı elbette 40 ile sınırlı değil, o yüzden bu serginin benim özel arşivimden derlenmiş bir seçki olduğu unutulmamalı. “Özel” arşiv derken kısıtlı bir bütçe ve sınırsız bir sevgiyle toparlanmış bir arşivden söz ediyorum. Arşivi özel yapan uzun süredir neredeyse hiç para kazanmadığım sinema uğruna başka işlerden aktardığım ya da başka harcamalarımdan kısıp yarattığım kaynaklarla oluşturulmuş olması. Eksik dergilere gelince… Belki bu sergi ileride bir kitaba dönüşür ve işte o zaman belki de eksiklerin bir kısmı kendini gösterme şansı bulabilir insanlara.
Arşivimden derlenen bu sergi için söylenmesi gereken bir diğer önemli nokta bu projenin fikir ve emek anlamında bir Tersninja.com ve Modern Zamanlar ortak çalışması olduğu. Kurucusu olduğum ve sanal alemde 1 Ocak 2008’de başladığı yolculuğuna emin adımlarla ilerleyen prestijli sinema blogu Ters Ninja’nın, Altın Portakal’ın hemşerisi olan, Antalya ile özdeşleşmesine rağmen ulusal bir okunurluk seviyesine sahip bu sinema dergisiyle kurduğu işbirliğinin blogun ve derginin dışında kendini ilk kez Altın Portakal Antalya Film Festivali’nde göstermesi de oldukça anlamlı.
SERGİ TARİHİ:
8 Ekim 2012 / Pazartesi 16:00 Sergi Açılışı
YER:
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi