Kanunlar yanlışsa, kanunsuzlar kahraman olur.
1919 yılında bugün ancak demokrasinin, kişisel özgürlüklerin, anayasal hakların hiçbir anlam ifade etmediği otokrasiyle yönetilen ülkelerde rastlanabilecek bir kanun geçti ABD senatosundan. Bu yasaya göre artık ülke çapında alkolün satılması, üretilmesi ile taşınmasının kesinlikle yasaktı. Ancak sözde saygın bir amaç doğrultusunda yürürlüğe sokulan bu yasanın hiç saygın olmayan yan etkileri olacaktı.
Organize suç örgütleri içki kaçakçılığı sayesinde çok büyük parlar kazanarak palazlandılar ve ABD tarihinin 1919-1938 arasına denk gelen içki yasaklı döneminde en öne çıkan, en çok hatırlanan unsurları oldular. Öyle ki günümüzde bile o dönemin devlet adamlarından daha çok mafya elemanları hatırlanır. Küresel genel kültür dağarcığında Al Capone, Frank Nitti, Lucky Luciano, Dillinger, Bebek Yüz Nelson, Bugsy Siegel adeta film yıldızlarıyla eş bir şöhrete sahiplerdir bugün. Alkol yasağı sayesinde kazandıkları büyük paraların bir kısmını rüşvet olarak kullandıkları için de bu dönemi politikacıların en kirlendikleri dönem olarak da nitelemek mümkün.
Peki içki üretimi yasaksa suç örgütleri ganimetlerini nereden temin ediyorlardı? Kanada’dan, Meksika’dan, kıtaya yakım kimi bağımsız adalardan ama en çok da Amerika’nın kırsal ve dağlık bölgelerinde yaşayan yerel halktan, yani köylülerden elbette. Gizli imalathanelerde üretilen içki kamyonlarla şehirlere taşınırken yerel kanun adamları zaten içselleştiremedikleri yasağın delinmesini umursamaz, hatta ürünün müşterisi olurlardı, tabi eğer pek çok yetkili gibi onlar da rüşvet almıyorlarsa.
İşte Kanunsuzlar böyle bir ortamda hayatlarını içki imalatından kazanan 3 “köylü” kardeşin hikayesini anlatıyor. Virginia eyaleti sınırlarındaki Franklin ilçesinde yaşayan Bondurant kardeşler – gerçekten yaşamış kişiler – yiğitlikleri ve gözüpek tutumlarıyla yöredeki herkesin saygısını kazanmışlardır. İçki ticaretinden pay almak isteyen vali ve onun büyük şehirden getirttiği müfettiş karşısında bu
saygının boşa olmadığını göstereceklerdir. (Ege Görgün – Landlord)