İlk uzun metrajı Kuma ile hayli çapraşık bir ‘hülle hikayesi’ anlatan gurbetçi yönetmen Umut Dağ’ın yeni filmini dört gözle bekliyorduk. Kuma‘yı Fatih Akın, Hüseyin Tabak vb. yönetmenlerin yaptığı gibi kültür karmaşası üzerine inşa eden yönetmen, bu seneki Berlin Film Festivali’nde gösterilen ikinci denemesi Betondaki Çatlaklar‘da yine Viyana’daki yurttaşlarımızla ilgili bir hikaye anlatsa da, aslen Scorsesevari ya da Akın’ın ilk filmi Kısa ve Acısız‘a (ki bu filmde de Scorsese etkisi bariz hissediliyordu) benzer bir suç çeşitlemesine soyunmuş gibi görünüyor.
Filmin eksen karakteri Ertan (Murathan Muslu) cinayet sebebiyle 10 yıl hapis yattıktan sonra, deyiş yerindeyse tövbe edip suç dünyasıyla bağlarını koparıyor. Tabii eski ortağı, şimdi sokakların lideri olan arkadaşı “Sen sokağı bırakabilirsin, ama sokak seni bırakmaz.” öngörüsü doğru çıkacak ve Ertan suçtan uzak dursa da, suç onun peşini bırakmayacaktır.
Hapisten çıkan karakterin karşılaşacağı sorunlar, sinemada oldukça kullanılan elverişli bir senaryo izleğidir. Tabii bu çok kullanılan izleği özgün bir eser haline getirmek de zor bir iş. Bu açıdan bakacak olursak Umut Dağ’ın bu işin altından başarıyla kalktığını söylememiz mümkün. Dağ, bu alt-türe kendi yorumunu katarak oldukça sağlam bir çatı oluşturmuş: Yabancı bir kadınla evlenen suç dünyasından Türk bir erkek, ailenin dağılması sonrası ortada kalan ‘kimliksiz’ bir çocuk ve baba-oğul arasında gidip gelen çatışmalı bıçaksırtı bir hat…
Çarpıcı girişi ve (Kuma‘da olduğu gibi) bulmacamsı yapısıyla seyirciyi başta perdeye bağlamayı başarsa da, ortalara doğru hantallaşan dili ve sekte veren metni sebebiyle irtifa kaybettiğini söyleyebiliriz Betondaki Çatlaklar‘ın. Dağ, oldukça iyi bir çatı kurmasına rağmen, senaryoda eğreti duran, yerleşikleşememiş öğeleri bir türlü toplama dahil edememiş sanki. Keşke Dağ, elini çabuk tutmayıp senaryo üzerinde biraz daha dursaymış demeden edemiyor insan bu bölümlerde.
Filmin en büyük kozu oyunculuklar kuşkusuz. Ertan’da boy gösteren Murathan Muslu, değme oyunculara taş çıkarmış. Oğul Mikail (Alechan Tagaev’i de tebrik etmek gerek) ile Ertan’ın aralarında oluşan kimya gerçekten çok etkileyici. Öyle ki, bu etki perdeden taşarak göz pınarlarınıza ulaşınca oldukça duygulu anlar yaşıyorsunuz. Duygu sömürüsü yapmadan bu etkiyi yakalamak da her filmin harcı değildir nihayetinde!
Umut Dağ, takip edilesi parlak bir yönetmen ve Betondaki Çatlaklar‘da sokaklara dair söyleyeceğini kendince söylemesini bilmiş. Suç türü takipçileri ve gurbetçi yönetmenlerin işlerine merak salanların bu filmi kaçırmamasında fayda var.
Yönetmen: Umut Dağ
Senaryo: Umut Dağ, Petra Ladinigg
Oyuncular: Murathan Muslu, Alechan Tagaev, Erdem Türkoglu
Yapım: 2014 / Avusturya / 105 dk.