Geçtiğimiz günlerde ülkemizde yayımlanan ve Ters Ninja radarına giren dikkate değer dört çizgi romanı sizlere tanıtmak boynumuzun borcu. Bu kitapları Kadıköy’ün gözde çizgi romancısı Büyülü Dükkan‘ın raflarında indirimli olarak bulmanız mümkün.
Logicomix
Yazan: Apostolos Doksiadis
Çizen: Alekos Papadatos
Albatros
Anlamsız korkular, aile sırları, aşk, nefret, barış, savaş… 20. yüzyılın en büyük felsefeci ve matematikçilerinden biri olan Prof. Bertrand Russell her insan gibi bu konular üzerinde düşünürken bizi çocukluğundan başlayan serüvenlerle dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Eski bir İngiliz konağında başlayan yolculuğumuz bir yandan bize Russel’ı tanıtırken, bu yolculukta Mantık biliminin efsanevi düşünürlerinden Frege, Hilbert, Gödel, Wittgenstein gibi bazıları ona eşlik ediyor. Mantık insanlığın ebedi sorunlarına çare olabilir mi? Çocuklara nasıl bir eğitim vermeliyiz? Evlilik, âşık olmak nedir? Bizi doğrudan ilgilendirmeyen bir savaşa katılmalı mıyız? Prof. Bertrand Russel Logicomix’te bu soruları Mantık bilimini kullanarak yanıtlamaya çalışıyor.
Bertrand Russell bugün daha çok felsefi çalışmalarıyla tanınır. 1945’te yayımlanan Batı Felsefesi Tarihi kitabı kendine özgü, bununla birlikte zekice kaleme alınmış, karmaşık fikirlerin oldukça anlaşılır şekilde anlatıldığı bir klasiktir. Daha sonraki barış yanlısı ve nükleer karşıtı çalışmaları ona uluslararası bir şöhret kazandırsa da, en büyük katkıda bulunduğu alan matematiksel mantık olan Russell, tarihteki en büyük mantıkçılar Aristoteles, Boole, Frege ve Gödel ile birlikte anılır. Dört kez evlenen Russell’ın üç çocuğu oldu. Büyük oğlu John ve John’un kızı şizofrendi ve ikisi de intihar etti. Bu patolojik durum büyük olasılıkla, ailede var olan –Russell’ın amcası William ve halası Agatha’daki- akıl hastalığının bir göstergesiydi. Russell yaşamının son yıllarında tüm gücüyle nükleer silahsızlanma için mücadele etti ve barışçılığın sembolü oldu. 1970 yılında öldü.
Oz Büyücüsü
Yazan: Eric Shanower
Çizen: Skottle Young
Marmara Çizgi
L. Frank Baum’un 1900 yılında basılan ve MGM’in 1939’da yaptığı Judy Garland’lı sinema filmi sayesinde tüm dünyanın tanıdığı, bildiği bir eser haline gelen The Wizard of Oz’un Eisner ödüllü çizgi roman uyarlaması. Kitabı okumuş, filmi seyretmiş olabilirsiniz ama Dorothy’nin başına gelenleri bu harika çizimler eşliğinde okumak size tadına doyulmaz bir keyif verecek. Çizgi romanın yazarı Eric Sahnower, L. Frank Baum’un eserleri söz konusu olduğunda ciddi bir uzman, dolayısıyla bu da onu uyarlamayı yapabilecek en doğru insan yapıyor.
Corto Maltese: Sabit Atış’la SambaHugo Pratt
NTV Yayınları
1967 tarihinde doğan ve bugün bir çizgi roman klasiği olarak kabul gören seri, hayatını çingene prensipleriyle yaşayan, kendince doğruları olan bir maceracı ve denizcinin, Maltalı Corto’nun 1900’lü yılların başlarında geçen serüvenlerini konu alır. Bu serüvenlerinde pek çok gerçek tarihi kişilikle yolu kesişir Corto’nun: Jack London, Stalin, Rasputin hatta Enver Paşa gibi. Yolu kesişmekle de kalmaz, bu karakterlerin hayatlarına nüfus edip onların kaderlerini etkiler. Dolayısıyla tarihin akışına da yön vermiş olur. Sabit Atış’la Samba’da ise Brezilya’nın Sertao bölgesinde özgürlük mücadelesi veren Cangaçeiros savaşçılarına yardıma giden Corto bu kez ünlü Cangaço lideri Corisco’nun ünlü olmamış haliyle tanışıyor. Onu ünlü yapacak yola girmesi konusunda Corisco’yu biraz teşvik ediyor Corto ve tarihteki bir gizemli dokunuşu daha ortaya çıkıyor böylece kahramanımızın.
Grafik Kanon
Kolektif
Kolektif Kitap
Gılgamış Destanı’ndan Shakespeare’e, İlahi Komedya’dan 1001 Gece Masalları’na dünyanın en önemli edebiyat eserleri bu kitapta ünlü çizerlerin elinden çizgi romana dönüşüyor.
Ansiklopedi kalınlığında bir çizgi roman kitabı düşünün. Sonra 50’den fazla ünlü çizer 482 sayfalık bu kitapta tarihin en eski metinlerinden, modern eserlere pek çok edebi harikayı kendi üsluplarınca çizgi romana dönüştürdüğünü… Üstelik bu daha 1. Cilt. Daha sırada iki cilt daha var. Çizerleri arasında Will Eisner ve Robert Crumb’ın da olduğu bu rüya gibi proje Russ Kick’in editörlüğünde gerçekleşmiş. Kolektif Kitap’tan çıkan Grafik Kanon 1. Cilt’te tam 55 eserin çizgilerle tanışmasına tanık oluyorsunuz.