Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır.
Albert Einstein
Üç film geliyor aklıma cep telefonu deyince. Teknoloji kullanımı abartan insanoğlunun artık cehennemden hallice bir dünyada yaşadığı Johnny Mnemonic (1995), telefon sinyalleri aracılığı ile öte yerden bizim boyutumuza geçen varlıkları dehşet saçtığı Nabız / The Pulse (2006) ve elbette Shyamalan‘ın Mistik Olay‘ı (The Happening – 2008). Üçü de hayrımıza delalet filmler değil takdir edersiniz ki.
Mistik Olay’ın başında Mark Wahlberg‘in canlandırdığı Fen öğretmeni Elliot Moore karakterini sınıftaki öğrencileriyle bilimsel akıl yürütme üstüne sohbet ederken görürüz. Arıların gizemli şekilde ortadan yok oluşunun nedenleri ne olabilir diye sorar öğrencilerine. Bilimadamlarının bile bugüne dek çaresiz kaldığı bir soru karşısına lise öğrencileri kem küm eder.
Evet, bugüne dek… İnternette rastgeldiğim bir haber bu gizemin artık çözüldüğü yönünde.
Hindistan haber ajansı “Press Trust of India”da yer alan habere göre, çevreci zooloji profesörü Dr. Sainudeen Pattazhy’nin başlattığı araştırma, cep telefonlarının çiçeklerin özünü toplayan işçi arılarının ölümünde etkili olduğunu göstermiş. Hindistan’ın Kerala eyaletinin çeşitli noktalarında yapılan arı kovanı ölçümlerinde, arıların azaldığı belirlenmiş.
Patthazhy’nin yaptığı bir deneyde, bal kovanının yanına yerleştirilen cep telefonunun koloniyi 5- 10 gün içinde dağıttığı ortaya çıktı. Cep telefonunun yaydığı manyetik alan nedeniyle işçi arılarının kovana dönemedikleri gözlemlenmiş.
Einstein eğer haklıysa – ki genelde haklı çıktığını gözledim – satılan her cep telefonunda yok oluşa biraz daha yaklaşıyoruz. Ama iyi tarafından bakalım: görüntülü telefonlar sayesinde sevdiklerimiz uzaklarda ölürken bile onları görebileceğiz.
Biz gittikten binlerce yıl sonra dünyamızı ziyaret eden uzaylılar (bknz. A.I.) yapıtıkları kazılarda bir sürü cep telefonu bulacaklar. Muhtemelen bu küçük aletlerin sonumuzu getirdiğini bilemeyecekler.
Tamam bu karamsar atmosferi dağıtmak için olaya iyimser bakanbir haber verelim size.
Arjantin’deki Nacional del Comahue Üniversitesi’nden Dr. Marcelo Aizen’e göre arıların ardından bizim yok olacağımız tezi doğru değil. Bu elemanın araştırmasına göre çiçeklerin döllenmesinde arıların büyük bir role sahip olduğu doğru ve gerçekten de arılar yok olursa, bugün severek yediğimiz pek çok meyve ve sebze yok olacak. Ama bu durum insanoğlunun sonunu getirecek ölçüde büyük bir krize sebep olmayacak çünkü insan beslenmesinde pirinç ve buğdayın daha hayati bir öneme sahip ve bu gibi besin maddelerinin yetiştirilmesinde arıların herhangi bir “katkısının” yok.
Anlayacağınız endişelencek bir şey yok. 3G’miz varken meyveyi sebzeyi ne yapacaksınz!