Son dönemin en başarılı grafik romanlarından biri olarak anılabilecek Şemsiye Akademisi: Kıyamet Senfonisi (Umbrella Academy: The Apocalypse Suit) Gerald Way ve Gabriel Ba imzası taşıyor.
Ege Görgün (Landlord)
2002’de kurduğu alternatif rock grubu My Chemical Romance özellikle üçüncü albüm Black Parade ile hatırı sayılır bir başarıyı imza atıp, dinleyici ve eleştirmenlerden olumlu tepkiler alınca bitmek bilmez bir turne-konser yoğunluğu içinde bulmuş olmalı Gerald Way. Ama başta sinema, dizi ve çizgi roman olmak üzere popüler kültür müptelalığı öyle boyutlardaki Way’in yeni bir mecrada üretim yapmaktan kendini alamamış. Tabi ortaya çıkan eserin üst düzeye ulaşan performansını – her ne kadar zengin referanslarla yüklü olsa da – yalnızca “ilgiyle” açıklamak mümkün değil.
Gerald Way yetenekli bir yazar, sıradışı bir yaratıcı. Karakterlerinin tamamını tasarlamakla yetinmemiş, ilk çizimlerini de kendi gerçekleştirmiş. Ancak Brezilyalı çizer Gabriel Ba bu çizimleri yeniden ele alıp, mükemmelleştirmiş ve hikayeyi baştan aşağı resimlemiş. Gabriel Ba, ikiz kardeşi Fabio Moon ile birlikte son dönemin dikkat çeken çizgi roman sanatçılarından. Neden öyle olduğu sorusuna bu çalışması açık bir yanıt veriyor zaten.
Şemsiye Akademisi: Kıyamet Senfonisi’nin iri kıyım bir güreşçinin Rigel X-9’dan gelen bir uzay kalamarıyla güreştiğini resmeden tam sayfalık ilk karesi aslında sizi bir anlamda okuyacağınız hikayeye hazırlıyor. Dikkat! Hayalgücünün snırlarının kalktığı bir dünyaya giriş yapmak üzeresiniz! Bu noktadan itibaren karşınıza insanların arasına karışmış uzaylılar, konuşan şempanzeler, pek alışıldık olmasa da olağanüstü güçlere sahip kahramanlar ya da garip teknolojik aletler çıkabilir! Teknoloji demişken… Şemsiye Akademisi’nin teknolojisi yeni nesil Dr. Who dizilerinde, Hellboy’da rastlayacağınız türden. Biraz steampunk, biraz spiritüel. Hikayeci olarak Mike Mignola ve Alan Moore’dan etkilendiği açık Way’in.
Hikaye daha önce hamilelik belirtisi göstermeyen, çoğunluğu bekar 43 kadının aynı anda doğum yapmasıyla başlıyor. Monokl lakaplı bilimadamı, kaşif, maceracı – ve uzaylı – Sir Reginald Hargreeves bu çocuklardan hayatta kalanları evlat edinir. Bunu neden yaptığını soran medyaya şöyle yanıt verir: Tabii ki dünyayı kurtarmak için! X-Men’in Profesör Xavier’i gibi bu çocukları eğiten Hargreeves ne yazık ki hepsini bir arada tutamaz. 30 yıl sonra üvey babalarının ölümü ve dünyanın sonunu getirebilecek meşum bir tehlike çakışınca 6 kardeş yeniden bir araya gelirler.
JBC yayıncılıktan çıkan Şemsiye Akademisi: Kıyamet Senfonisi fasikül halinde çıkan macerların bir araya getirilmesiyle oluşan bir grafik roman. Çıktığı yıl Eisner ödülleri alan, New York Times ve Amazon.com tarafından yılın en iyi çizgiromanı seçilen Şemsiye Akademisi’nin kapaklarında ise James Jean imzası var.