Neil Gaiman’ın Sandman için yazdığı muhteşem öyküler okuyanları rüyalar ve kâbusların hâkim olduğu bir âleme götürecek. Geride kalmayı aklınızdan geçirmeyin, yolculuğa sizde katılın!
Vertigo, içerdiği seks, şiddet ve dehşet unsurları nedeniyle daha çok yetişkinlere tavsiye edilebilecek, korku ve fantastik türlerinden beslenen yayınlar için DC Comics’in oluşturduğu alternatif bir koldu. Vertigo logosu taşıyan çizgi roman dizileri içinde iki tanesi hemen öne çıkmıştı: Hellblazer ve Sandman. İkisi de temelde korku türünün temsilcisi olsalar da DC geleneğinden kopmuyor ve süper kahraman mitolojisine yaslanıyorlardı.
Albümleri ülkemizde uzun süredir yayımlanan Sandman özellikle yeni kuşak çizgi roman okurlarının gözdesi. Ölümle raks eden karanlık romantizmi, gotik depresif atmosferi bunda ne kadar etkili olmuştur, bilemem. Ama çizimlerinde belli bir standart ya da yüksek estetik bulunmayan hikâyelerin Neil Gaiman gibi usta bir yazarın elinden çıkıyor olmasının Sandman’in dünya çapındaki başarısında en önemli rolü üstlendiğini söyleyebilirim.
Oysa Sandman karakteri 1940’lı yılların başında çizgi romanlarda ilk kez boy gösterdiğinde Gaiman’ın doğmasına daha yaklaşık 20 yıl vardı. Bugünkünden oldukça farklı bir Sandman’di. Servetini uyutucu ve doğruyu söyletici özellikleri olan bir gaz keşfetmek için harcayan Wesley Dodds, bu gazı suçluların üstlerine püskürterek sokaklarda adaleti sağlamaya çalışıyordu. Aynı zamanda kendisi gibi kahramanlardan oluşan Amerikan Adalet Topluluğu (Justice Society of America)’nun üyesi de olan Dodds, bu gazdan etkilenmemek için bir gaz maskesi takıyordu. İlk Sandman yıllar içinde çizgi roman okurunun karşısına zaman zaman tekrar çıksa da “cool” olmanın ötesinde, kötülerle özdeşleştirilebilecek yöntem ve kostümüyle hiçbir zaman popüler olmadı.
1989’da Neil Gaiman kreasyonu Sandman’le tanıştık. Beşeri özellikleri bulunmayan bu yeni karakter Düşlerin Efendisi olan bir ölümsüzdü ve Sonsuz ailesinin bir üyesiydi. (Ailenin diğer üyeleri Ölüm, Arzu, Kader, Umutsuzluk, Yıkım ve Delilik idi.)
Uyku ve görülebilecek düşler Sandman’in kontrolündeydi. Bu, fantezilerle dolu bir düş de olabilirdi, dehşetengiz ve çok kanlı bir kâbus da. Zaman içinde sayısız ödüle layık görülecek bu dizide korkudan mizaha, soap opera’dan psikedeliğe, Shakespeare’den Alan Moore’a her türlü referansa, temaya ve unsura rastlamak mümkündü.
İngiliz yazar Neil Gaiman yalnızca çizgi roman senaryoları değil, çoğu sinemaya taşınan (ya da taşınacak) çok satan romanlar da kaleme almış bir isim. Coraline, Amerikan Tanrıları, Yıldız Tozu, Mezarlık Kitabı Gaiman’ın ülkemizde yayımlanan bazı kitapları.
Sandman’e döndüğümüzde ise 11 ciltlik serinin tamamının ülkemizde de yayımlandığını görüyoruz. Sekizinci cilt Dünyaların Sonu’na önsöz yazan Stephen King’in şu sözleriyle noktayı koyalım:
“Bunlar muhteşem öyküler ve biz bunları okuyabildiğimiz için şanslıyız.”
SANDMAN Ciltleri
1. Düş Müziği
2. Bebek Evi
3. Düş Ülkesi
4. Sisler Mevsimi
5. Sen Oyunu
6. Fabllar ve Yansımalar
7. Kısa Yaşalar
8. Dünyaların Sonu
9. Merhametliler
10. Uyanış
11. Ebedi Geceler