2006 tarihli Hazine Şehri’ni (Tekkonkinkreet) türünün diğer örneklerinden kesin çizgilerle ayıran bir özelliği yok. Yönetmeninin Kaliforniya doğumlu bir Amerikalı olması dışında tabi…
James Cameron’un The Abyss (1989) ve Paul Verhoeven imzalı Total Recall (1990) gibi filmlerde özel efekt teknisyenliği yapan Michael Arias daha sonra bilgi becerilerini animasyon filmler konusunda kullanmayı tercih etti. 3D bilgisayar grafiklerine klasik 2D animasyon görüntüsü veren bir alet bile icat etti. Bu icadı Hayao Miyazaki’nin Princess Mononoke (1997) isimli animesinde kullandığında altı yıldır Japonya’da ikamet ediyordu.
Buradaki anime yapım şirketleriye ilişkilerini giderek geliştiren Arias’ı 2003’te The Animatrix’in yapımcısı olarak görüyoruz. Bugün 40 yaşında olan Michael Arias yaklaşık 20 senedir bir Japon hayatı sürüyor. Japon bir karısı ve ondan iki çocuğu var.
Michael Arias, Taiyo Matsumoto‘nun Tekkonkinkreet adlı mangasını Japon bir arkadaşının evinde keşfetmiş. Ne o zaman, ne de şimdi bir manga müptelası olmadığını kabul ediyor Arias ama arkadaşının tavsiyesi ile Tekkonkinkreet’i okumuş. “1995 civarıydı sanırım. Sarin gazı olayının ve Kobe depreminin yaşandığı günlerdi.”
Kuro (Kara) ve Shiro (Beyaz) adlı iki çocuktan oluşan sokak çetesinin hikayesini anlatan mangayı okudukça sevmiş ve filme uyarlanmak için biçilmiş kaftan olduğunu düşünmüş Arias. Ayrılmaz ikili Kuro ve Shiro terk edilmiş bir arabada yaşamakta ve tüm zamanlarını semtlerinde aylak aylak gezerek harcamaktadırlar. Ama semtlerinde büyük bir eğlence parkı açmak adına insanları evlerinden eden bir adamın ortaya çıkmasıyla bizim kafadarların keyfi kaçar. Pis işlerini yaptırmak için birkaç yakuza kiralayan bu adam onlara çocukların ayak altından çekilmesi emrini verir. Kara, yakuzaları alt edince, gizemli adam bu kez çok güçlü üç kiralık katili çocukların üzerine yollar. İşler artık daha da tehlikeli bir hal almıştır. Polis Shiro’yu koruması altına alır ama Shiro’dan ayrılan Kuro ruhu bir karanlıklar girdabına düşer. Bu girdaptan kurtulabilmesinin tek yolu ışıga yani Shiro ile yeniden bir araya gelebilmesidir.
Tekkonkinkreet çeşitli festivallerde ödül kazanmasının yanı sıra, anime meraklılarının da takdirini kazanmış bir yapım. (imdb notu 7.7) Hikayenin geçtiği şehrin titizlikle tasarlanan mimarisi Arias’ın bu filmdeki en büyük başarısı olarak kabul edilebilir. Hikaye yalnızca şehrin sokaklarında kısılıp kalmıyor tabi. Bilinçaltında yapılan gerçeküstü yolculuklar da var Tekkonkinkreet’de.