Söz konusu kitlelerin ilgisini çekmek, hatta o ilgiyi zimmetine geçirmek oldu mu, sinemanın ve futbolun eline kim su dökebilir… Bu acar ikilinin takım çalışması yaptığı filmlere bakıp içlerinden en iyilerini seçiyoruz. (Ters Ninja Arşiv 2010)
10.
Hayatımın Çalımı – Bend it Like Beckham (2002)
Yön: Gurinder Chadha
Bir Sih kızın ailesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen devam ettirdiği futbol oynama tutkusunu işleyen bu romantik komedide Paminder Nagra, Keira Knightley ve Jonathan Rhys Meyers başrollerdeydi. Yalnızca futbol ve Beckham aşkını değil, toplumdaki etnik çatışmaların yol açtığı sorunları işliyor, kadın haklarını hiçe sayan gelenekçiliğe de eleştiri getiriyordu film.
9.
Futbol Hikayeleri – Historias de Futbol (1997)
Yön: Andres Wood
Şili futbolu hakkında üç hikaye izliyoruz filmde. 3. ligde top koşturan bir futbolcu aldığı şike ile takımından çok daha fazlasına zarar verir; futbol bahislerinde kazandığı paraları yitiren bir çocuk annesinin eşyalarını satar; köylü bir çocuk Dünya Kupası’nı televizyondan takip edebilmek için kız kardeşleriyle amansız bir savaşa girer.
8.
Gol Kralı
Yönetmen: Kartal Tibet
Aziz Nesin’in aynı adlı kitabından uyarlanan filmde Kemal Sunal, azimle çalışıp, bozuk gözlerini ameliyat ettirip transfer olduğu Beşiktaş’ı, golleriyle şampiyonluğa taşıyan Sait Hopsait’i canlandırıyor. 1980 yapımı olsa da, filmde hala bugünün futbol ortamlarını hatırlatan demeçler verilmesi dikkat çekiyor: “Çocuklar iyi oynadılar ama hakemi yenemediler,” ve “Bunlar hakem değil, futbol katili. Bu hakemlerle memleketimizde futbol hiçbir yere gitmez,” gibi.
7.
Green Street Hooligans (2005)
Yönetmen: Lexi Alexander
Harvard’dan haksız yere atıldıktan sonra Londra’da yaşayan kız kardeşini ziyarete gelen Amerikalı Matt Buckner (Elijah Wood) futbolla pek ilgili değildir. Ama arkadaş vasıtasıyla bir “firm”e katılır ve kısa sürede bir West Ham United holiganı olur çıkar.
6.
Futbol A.Ş. – Football Factory (2004)
Yönetmen: Nick Love
John King’in aynı adlı kitabından uyarlan film İngiltere’deki Holiganlar’ın pub (bira), kavga ve maç üçgeninde geçen yaşamlarına zoom yapıyordu. Holiganlardan kurulu çetelere İngiltere’de firm (şirket) adı veriliyor.
5.
Shaolin Futbolu – Shaolin Soccer (2001)
Yönetmen: Stephen Chow
80’lerde TRT aracılığıyla tanıştığımız Şimşek Santrfor tarzı futbol animelerinin estetiğini sinemaya taşıyan bu sıra dışı film, futbola mizahla karışık kung-fu penceresinden bakıyordu.
4.
Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
Yönetmen: Serdar Akar (2000)
80’ler Türkiyesi’nde küçük bir kasaba takımı olan Bursa Esnafspor, mahallenin gençlerinden kuruludur. Bu gençlerin hayalleri, aşkları ve gerçekleri aracılığıyla öğreniriz, “hayatın fena halde futbola benzediğini”…
3.
Cehennemde iki Devre – Két Félidö A Pokolban
Yönetmen: Zoltan Fabri (1962)
1962 yapımı bu Macaristan filmi II. Dünya Savaşı sırasında geçiyor. Almanlar ünlü futbolcu Onodin’den esir kampındaki komünist ve Yahudi Macarlardan bir takım kurması isterler. Hitler’in doğum gününü kutlamak için bir maç düzenlenecektir. Maçtan sonra öldürüleceklerini bilerek maça çıkarlar.
2.
Hayata Çalım At – Looking For Eric (2009)
Yönetmen: Ken Loach
Futbolun, iyi amaçlar uğruna da kullanılabilecek o birleştirici, bütünleştirici yönünü, daha da önemlisi taraftar dediğimiz insan grubunun hayatında futbolun işgal ettiği yeri ve önemi işleyen film, çok yakın zamanda çekilmiş olmasına rağmen listenin ikinci sırasına kurulmayı hak ediyor.
1.
Zafere Kaçış – Escape to Victory (1981)
Yönetmen: Johh Houston
Michael Caine, Slyvester Stallone, Max Von Sydow gibi aktörlerin yanı sıra, Pele, Oswaldo Ardilles, Bobby Moore, John Wark, Kazimierz Deyna, Paul Van Himst, Werner Roth gibi ünlü futbolcuların yer aldığı film, II. Dünya Savaşı’nda esir müttefik askerlerinden kurulu bir takımın Alman milli takımına karşı yaptığı maçı konu alıyor. Estetik açıdan olduğu kadar, duygusal anlamda da bana göre hala gelmiş geçmiş en iyi futbol filmidir.