BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Müzik

69’un bereketi: Bir rocker’ın gözünden… Bryan Adams

bryan adamsmüziksever landlord

Bryan Adams iyidir. Bryan Adams dinlemek iyidir. Ama Bryan Adams dinlemek sizi kesinlikle “cool” yapmaz. Onu dinlediğinizi itiraf etmek ağır rocker’lar nezdinde irtifa kaybetmenize bile neden olabilir. Çoğu ağır rocker evde gizli gizli dinler Bryan Adams’ı bu yüzden. Peki niye dinler? Çünkü Bryan Adams iyidir. Onu dinlemek insana kendini iyi hissettirir. Müthiş hissettirir. Aşıksanız ve aklınız bir karış havadaysa hele öyle bir endorfin salgılarsınız ki onu dinlerken. Keyif verici madde almış gibi olursunuz. Ama onu dinlerken yakalanırsanız, artık cool değil kılsınızdır benden söylemesi.


Ben Bryan Adams dinlemeye başladığımda bir rocker değildim. 80’lerin tam ortasında bir lise öğrencisiydim. Summer of 69 şarkısıyla rock’n’roll tınılarının keyfine varıyordum. Ve o anda farkında olmasam da bu tınılar bende kalıcı hasarlar bırakacaktı. İsminden yola çıkarak bu şarkının 1969 yazını ima ettiği sanırdık o zamanlar. Farkında değildik ki 1969 yılında daha 10 yaşında bir çocuktu Adams. Zaten sonraları bir konserinde bu şarkının 1969 yazıyla bir ilgisi olmadığını kendisi de açıkladı.

Bu şarkı 69 pozisyonuyla ilintiliydi. (Şöyle faydalı bir bilgi size. 69 pozisyonunun Kama Sutra’da da yeri var. Pozisyonun adı burada Kargalar Kongresi olarak geçiyor. Bu isim her iki taraf da ağzına temiz olmayan bir şey aldığı için uygun görülmüş.) Bryan Adams gibi en önemli anaakım (mainstream) bir rockçı için hayli cesaret isteyen bir açıklama gerçekten de. Ama belki de o zamanlar bu kadar anaakım olacağını bilmiyordu Adams. Şarkıyı birlikte yazdığı Jim Vallance Summer of 69’ın böyle bir motivasyonla yazıldığını reddetti. Summer of 69 Bryan Adams’ın 1984 tarihli Reckless albümünde yer aldı ve dünya çapında bir hit oldu. Bugün bile şarkıcının en çok bilinen şarkısı olmayı başardı.

Aynı dönemde Bryan Adams tadı veren bir diğer isim Kenny Loggins idi. Footlose filmiyle birlikte alındığında etkisi artan Footlose şarkısı onundu. Ardından kamyoncu Slyvester Stallone’nin bükmediği bileğin kalmadığı Over The Top filminin müziklerinde karşımıza çıkıp bizi yine mat etmişti Kenny Loggins. Loggins gibi Bryan Adams da er meydanı olarak filmleri seçmişti kendine. 1982’de A Night of Heaven filmine yazdığı Heaven, 1989’da Clint Eastwood klasiği Pink Cadillac için yazdığı Drive All Night’dan sonra asıl bombayı 1991’de patlattı. Kevin Costner’ın Robin Hood: Hırsızlar Prensi filmi için yazdığı (Everything I Do) I Do it For You öye bir tutuldu ki, o yıl düğünlerin en rağbet edilen “gelin-damat salona giriş” şarkısı oldu. 1993’te Üç Silahşörler filmi için Rod Stewart ve Sting ile söylediği All For Love şarkısı, Johnny Depp ve Marlon Brando’lu Don Juan DeMarco filmindeki Have You Ever Really Loved A Woman şarkısı da yine unutulmaz soundtrack şarkıları olarak literatüre geçti. 2002’de ise işi büyüttü ve bir Dreamwork animasyonu olan Spirit’in tüm müziklerine imza attı.

5 Kasım 1959’da Kanada’nın bizde azıcık çizgi roman okumuş herkesin bildiği Ontario şehrinde dünyaya gelen Bryan Adams… Hadi yapalım bir hatırlatma da belirsizlik olmasın, Ontario deyince bizde Kaptan Swing hatırlanır. Kaptan Swing bir Ontario Kurt’udur. İngilizlere karşı savaşan bağımsızlık peşindeki Amerikalı avcıların komutanıdır Kaptan Swing. Evleri olan Ontario Kalesi’de Ontario gölünün kıyısındadır. Sene 1800’ler…

Bryan Adams ilk albümü Bryan Adams’ı 1980’de yayınladı. Son albümü ise 2008 tarihli 11. Sondan bir önceki albümü ise Anthology adını taşıyordu ve “Yeni Başlayanlar için Bryan Adams” tadındaydı. En başta da dedik. Bryan Adams dinlemek iyidir çünkü insana kendini iyi hissettirir. Bu yüzden 80’li yıllarda Summer of 69 şarkısı ile başlayan Bryan Adams maceramız hala sürüyor, sürecek. Anthology de zaten onunla yolculuğumuzun ta en başından bu yana bize sevdirdiği 32 şarkıdan oluşuyor. İlahi bir best of yani… Lord of the best of…

İlginizi çekebilir...

MUBI

Yönetmen Atıf Yılmaz, senaryo Ümit Ünal, oyuncular Mazhar Alanson ve Ali Poyrazoğlu desek herhalde Arkadaşım Şeytan’a dikkat çekmeye yeter. Türk sinemasının fantastik öğelerle süslü...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et