Antidotes, İngiltere Oxford’dan Foals‘un 2008 yılında çıkardığı debut albümü. Math rock türünün farklı gruplarından olan Foals bu albümde aslında oldukça kompleks sayılabilecek bir müziği melodik (hatta kendi deyimleriyle daha doğrudan ve anlaşılır bir pop müzik) yapmayı başarmış. Foals bestelerinde birbirine benzeyen pek çok gitar ağırlıklı gruplardan daha deneysel çalışmaları kendini fazla kasmadan yapıyor ve bunu şarkılarına akılda kalıcı pop havası vererek gerçekleştirmeyi başarıyor.
Burak İşyar
Grubun kurucuları solist/gitarist Yannis Philippakis ve davulcu Jack Bevan önceleri yine bir math rock grubu olan The Edmund Fitzgerald’da beraber calışmışlar ancak “işlerin cok ciddileşmesi ve müzik yaparken eğlenmek istedikleri için” grubu dağıtmışlar.
Math rock ilk olarak 80’lerin sonlarında ortaya çıkan ve gitar ağırlıklı, karmaşık ritimlerin çok kullanıldığı deneysel rock yapan gruplar için kullanılmış bir terim. Genel olarak ritim vuruşlarının aksak olduğu, ani duruş ve başlangıçların sık tekrarlandığı, hızlı melodilerle ve akortsuz tekrarlarla bezenmiş bir müzik yapısı var.
Foals’un besteleri indie rock, dance-punk, post-punk gibi müzik türlerine benzerlik gösteriyor ve diğer pek çok indie gruptan oldukça farklı bir sound’a sahip: math rock’a özgü ani/beklenmedik tempo ve nota değişikliklerini melodik bestelerine kolayca serpiştiriyor Foals. Bunda gitarlar haricinde davulun da etkisi büyük. Grubun müziğinin en belirgin/farklı özelliği bu tarz zıtlıkları hoşumuza gidecek şekilde sunabilmesi.
Math rock türünün sevdiğim diğer gruplarında (örneğin Battles‘da) da gördüğümüz deneysel melodi, artistik perkusyon ve pasajların ötesinde bir şey var Foals’da: vokaller ekstra bir enstrüman gibi kullanılıyor. Bu türün pek çok grubunda olmayan sözler (kısa ve basit tekrarlardan oluşsa da) Foals için önemli: Yannis daha çok rüyalarını ve hayallerini anlatıyor sözleriyle, hayatın yanlızlığını vurguluyaraktan; ancak sık tekrarlar ve az kelime sayısı ile.
Albümdeki bazı şarkılardan bahsedecek olursak, örneğin Balloons‘ta ağırlaşan drum’n’bass temposu, borazanlar ve Foals’a özgü (en azından ben henüz başkasında duymadım) kısa/sık tekrarlı ve akıcı gitar pasajlarıyla harika bir uyum içinde; ve dinleyicide dans edebilme durumu doğuruyor. Tron’da arka vokaller ve borazanlar daha yoğun kullanılmış. Electric Bloom’da ise techno müzik etkilerini rahatlıkla farkediyoruz. Heavy Water bence math rock tarzını en iyi betimleyen şarkılardan, özellikle arkada duyduğumuz davullar ve önde sürekli değişen çift gitar ile.
Mart 2008’de piyasaya sürülen Antidotes İngiltere’de 3 numaradan listeye girmiş. Albümden en beğendiğim şarkılar 2, 4, 6 ve 8. sıradaki Cassius, Olympic Airways, Balloons ve Two Steps Twice.