BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Hitsuji No Uta/ Lament of the Lamb ya da Türkçe ismiyle Kuzunun Ağıdı, 2003 yılında video için yapılmış (OVA), ekrana yapıştıran cinsinden anime arayışımın ikinci sırasında yer alan bir anime. Ekrana yapışıp yapışmama meselesine elbette geleceğim ama önce ne seyrettik onu bir anlayalım.

Tuğba Keleş

Kana susamış ergenler: LAMENT OF LAMB

Hitsuji No Uta/ Lament of the Lamb ya da Türkçe ismiyle Kuzunun Ağıdı, 2003 yılında video için yapılmış (OVA), ekrana yapıştıran cinsinden anime arayışımın ikinci sırasında yer alan bir anime. Ekrana yapışıp yapışmama meselesine elbette geleceğim ama önce ne seyrettik onu bir anlayalım.

Hitsuji No Uta/ Lament of the Lamb ya da Türkçe ismiyle Kuzunun Ağıdı, 2003 yılında video için yapılmış (OVA), ekrana yapıştıran cinsinden anime arayışımın ikinci sırasında yer alan bir anime. Ekrana yapışıp yapışmama meselesine elbette geleceğim ama önce ne seyrettik onu bir anlayalım.

Tuğba Keleş

İlk olarak 1997 yılında yayınlanmaya başlanan manga, genç kuşak olarak adlandırabileceğimiz çizerlerden Kei Toume’ye ait. 2003’te hidayete eren manga, aynı yıl efsane Madhouse stüdyosu tarafından, orijinal video animasyonu/ original video animation (OVA) formatında 4 bölüm olarak animeye aktarılmış.

snapshot20100831163318snapshot20100831163341

Korku türü içerisine yerleştirilen manga/anime, Kazuna adında yeniyetme bir oğlanı merkeze alan bir vampir hikâyesi anlatıyor. Ama kafayı ‘aksiyonla’ bozmuş vampirseverlerin isteklerini karşılayabilecek hareketten yoksun olduğunu söylemek yanlış olmaz animenin. Kazuna, küçük yaşta, ebeveynleri tarafından amcasıyla yaşaması için uzağa gönderilmiştir. Son zamanlarda sık sık hayal meyal babasını ve aslında bir kızkardeşi olduğunu hatırlayan Kazuna’nın psikolojik sorunlarının yanısıra, fizyolojik sorunları da vuku bulmuştur. Zira kana karşı bir hassasiyet hissetmektedir. Özellikle kan ya da kana benzeyen bir madde gördüğünde vücudunda istem dışı kasılmalar meydan gelmektedir. Okul sonrası katıldığı resim kulübündeki arkadaşı, kendisine karşı platonik bir aşk besleyen Yaegashi’nin kesik parmaklarından akan kana duyulan ilgiyle başlayan hikâye, ilk bölümde Kazuna’nın içinde bulunduğu durumu kavramaya çalışması, ikinci bölümde uzak kızkardeşle karşılaşarak, ailelerine mahsus özel bir hastalık olarak adlandırdıkları vampirizim durumunu benimsemesi, üçüncü bölümde kızkardeş ile bir araya gelerek dünyadan izole olmaya çalışmaları ile devam ederken ve dördüncü bölümde ‘hastalık’ olarak kabul ettikleri vampirizmden kolay bir kaçış yolu olmamasını anlamaları ile sonlanıyor.

snapshot20100831163443snapshot20100831163429

Her şey yüzeyde ‘normal’ görünüyor. Herhangi bir hastalıkla, hatta daha iyisi, bir tür kanserle eş tutulabilecek seviyede, bir ailenin kaderini etkileyen vampirizm, tüm vampir külliyatına ‘farklı’ bir soluk getirme arayışında gibi gözüküyor. Tabii artık söylenecek yeni bir şey kaldıysa bu konuda. Yüzeyde normal dedik ama bana sorarsanız Hitsuji No Uta, düpedüz bir ergen hikâyesi anlatıyor. Hem de 80’lerde çekilen Pink Noise animeleri hatırlatan oldukça klasik anime öğeleri kullanarak.

snapshot20100831163400snapshot20100831163417

1980’lerdeki video döneminde, sadece video için çekilen onlarca anime arasında kendine yer edinmiş ergen hikâyelerinin 2000’ler versiyonu olarak çekinmeden sınıflandırabileceğim Hitsuji No Uta, yetişkinliğe geçme yolunda kendi bedenine yabancılaşan oğlan çocuğunun hikâyesini, o dönemlerdeki gibi (özellikle 1987 tarihli Body Jack gibi) fazla absürdleşmeden anlatıyor. Kazuna’nın, ısrarla yüzünü hatırlayamadığı ve sürekli uzaklaşan baba imgesi, yaşıtı kız arkadaşını her gördüğünde ortaya çıkan istemsiz kasılmalar, vampirliğini kabul ettikten sonraki özgürleşme mücadelesi, ergenlik yolunda atılmış önemli adımlar olarak gözüküyor. Animenin bir diğer klasiklik unsuru da elbette, mutlu sonla bitmemesi. Ama kime göre mutlu son değil, o da tartışılır.

Gelelim ekrana yapışma katsayısına. Buna da 5 versem cimrilik yapmış olur muyum? Evet olurum. O yüzden her ne kadar bir önceki yazıda söz etmeyi unutmuş olsam da bir animenin izleyicide bağımlılık yaratan en önemli unsurlarından biri olan başlangıç ve bitiş şarkılarını göz önüne alarak tamıtamına 6,5 puan vermek istiyorum. Tabii bu animede yalnızca yaklaşık 3 dakika süren bitiş şarkısı var. “Yume no naka…” diye diye karaoke yapıp uzaklaşmadan hemen evvel verilen puanların yalnızca ‘yapıştırıcılık katsayısı’ olduğunu yeniden belirtmek isterim. Yoksa kötü anime seyrettiğim görülmemiştir bu diyarda(!). Havamı da yaptıysam, sizlere saç atma efektimle veda ediyorum…

Not: Bildiğim kadarıyla hâlâ DVD’si çıkmayan 80’lere ait birçok OVA anime, internetten helâl bir şekilde elde edilebilir. Dönemin anime atmosferini ve absürdlüğü sevenler için http://www.animeclassicreviews.com/ iyi bir kaynak olabilir.

HITSUJI NO UTA / 羊の歌
LAMENT OF LAMB

Yönetmen: Gisaburô Sugii
Stüdyo: Madhouse
Yapım: 2003, Japonya, 4 Bölüm

İlginizi çekebilir...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et