Zorbalığın karşısında ne durabilir? Kadın gücü. Peki kadın gücünün karşısında ne durabilir? Elbette anne gücü! Ama bunun konumuzla bir alakası olmadığından, zorbalığın kadın gücüyle yok edildiği vurdulu kırdılı filmlerden biriyle yolumuza devam ediyoruz.
1976 tarihli Big Bad Sis, Shaw Brothers’ın gerçek dünyadan hikâyeler anlatmaya başladığı dönemlerin yani aydınlanma dönemi diyebileceğimiz bir dönemin filmi. Tıpkı daha önce değindiğimiz Drug Addicts’teki gibi, bu filmde de tüm kötülüklerin anası üçlemesinden kumara karşı atılan tekmeler söz konusu. Yalnız filme artı değer (!) katan en önemli özelliği kadın gücüne vurgu yapar cinsten bir istismar filmi olması. Daha açık konuşmak gerekirse (Amman kulaklara dikkat!) (Tamı tamına 4 çift) meme görmek isteyen de, kadından tekme yemek isteyen de bu filme gönül rahatlığıyla göz atabilir.
Filmin gözbebeği, başrol kraliçesi, Shawların emektar kadın oyuncularından Cheng Ping. Kendisinin The Sexy Killer adlı, aynı dönemlerden kopup gelen “eli silahlı kadın” türü filmini zamanında yazmak suretiyle çarçur etmişliğim de vardır. Ama ablanın tek marifeti elbette bu kadar da değil; Korku klasiği The Black Magic, büyükçe bir çokonattan hallice bir film olan Oily Maniac, konusundan bir şey anlamaya olanak vermeyen Murder Plot, Hong Konglu King Kong uyarlaması The Mighty Peking Man gibi her biri alanında muhteşem (!) filmlerin yanı sıra çok sayıda “yetişkin” filminde de boy göstermiş.
Filmin yönetmeni Sun Chung’u çok fazla tanımamakla beraber daha önce The Human Lanterns vesilesiyle aldığı geçer notu yine Chen Ping’in aksiyon yıldızı olarak parladığı Lady Exterminator (1977) ile devam ettirmiş. Filmin diğer önemli isimlerinden biri, oldukça üretken olan senarist Sze-To On iken diğerleri de dövüş koreografisinde The Assassin (1967), The Golden Swallow (1968) gibi efsanevi filmlerde de görev almış olan Tong Gai ve Wong Pau-Gei.
Bir tekstil fabrikasında çalışan genç kadınların zorluklarla dolu hayat mücadelerine, erkeklerin zorbalıkla müdahale etmelerini ön planda işleyen film, arka planda Chen Ping’in canlandırdığı Ah Ying’in kumar dünyasındaki günah dolu hayatını ve kumarhane sahibi, kendisine bakmakla yükümlü “abisini” terk edişi ertesi, nasıl bir iyilik meleği olduğunun hikayesini anlatıyor. Yalnız bu meleğin başı, geçmişiyle hâlâ dertteyken, mücadele etmek için kanatlarını kullanacak değil elbet. Etrafındaki zayıf karakterli ve erkekler tarafından sürekli istismar edilen kızlara tekmeleri ve yumruklarıyla yardım ederken, bir yandan onların da bu zalim hayatta tutunmaları için, bir öğretmen edasıyla çeşitli dövüş teknikleri göstermekten de geri durmuyor.
Erkek tehditlerine karşı kadınları örgütleyen Ah Ying’in kadınlara önerisi aslında çok basit: Merhametsiz olun! Her şey iyi güzel de Hong Kong filmlerinin sorunu da şu sanırım; başrolde bir kadın da olsa, o kadını koruyacak muhakkak bir erkek karakter de bulunur filmde. Misal bu filmde Ah Ying’in az buçuk arkasını kollayan kişi, kadının kendi kumar çetesinden kaçarken tesadüfen sığındığı mekanı işleten Chen Kuan Tai’dan başkası değil. Biraz misafir oyuncu edasıyla filmde boy gösteren Chen Kuan Tai asıl, finalde Ah Ying’in başı tamamen sıkıştığında ortaya çıkarak, tüm dövüş bilgisini gözler önüne serer ki, bıyıkları bile mazur görülebilir.
Serbest stil sokak dövüşü formatında icra edilen dövüşleriyle aksiyon açısından doyurucu bir seyir izleyen film, erkeklerden sinir çıkarmak isteyen hanımlar için birebir. Bu gidişle haftaya yemek tariflerine geçeceğim…
Big Bad Sis
Sa Dam YingYönetmen: Sun ChungSenaryo: Sze-To OnDövüş Koreografı: Tong Gai, Wong Pau-Gei
Oyuncular: Chen Ping, Chen Kuan Tai, Chung Wang, Shaw Yin Yin
Yapım: 1976, Hong Kong, 93 dk.
İlk yayınlanış tarihi 28.04.2011